Οι παραγωγοί φαίνεται, μάλιστα, πως αντιστέκονται με τον τρόπο τους εν μέσω μιας μικρής υποχώρησης των τιμών, αφού σε αυτήν τη χρονιά συνεχίζουν να προσδοκούν υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι να διαφανεί τι έρχεται την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Αναφορικά με την ερχόμενη παραγωγή, άλλες περιοχές δείχνουν να έχουν αναθαρρήσει, καθώς πρόσφατα δέχθηκαν επαρκείς βροχοπτώσεις, και άλλες να προβληματίζονται για τον –μέχρι πρότινος– άνυδρο Φεβρουάριο.
Περίπου στα 9 ευρώ ισορροπεί το Ηράκλειο
«Η αγορά λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχει στασιμότητα που να δημιουργεί πρόβλημα», αναφέρει από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών του ΑΣ Κάτω Ασιτών και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Μιχάλης Καμπιτάκης, υπενθυμίζοντας το περσινό «μπλοκάρισμα επί σχεδόν ενάμιση μήνα» στην αγορά ελαιολάδου.
«Πέρυσι, μετά τις 15 Γενάρη, υπήρξε ενάμισης μήνας στασιμότητας και μετά είχαμε αναθέρμανση της αγοράς και συνεχόμενη άνοδο» θυμάται, σε μία χρονιά, βέβαια, που δεν συγκρίνεται από άποψη όγκων. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο παρατηρήθηκε μικρή στασιμότητα στην αγορά, κάτι που έφερε και μια μικρή διόρθωση στις τιμές κατά 10-20 λεπτά, όπως εξηγεί, κάνοντας λόγο για απουσία ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς να διαθέσουν ακόμα και τις μικρές ποσότητες που διαθέτουν.
Κατά τον ίδιο, η τιμή αυτή την περίοδο στο Ηράκλειο είναι στα 8,70-9 ευρώ, από τα 9-9,30 που ήταν προηγουμένως. «Υπάρχει μία ελαφρά υποχώρηση, όμως θεωρώ ότι ήταν λόγω του ότι έπεσε λίγο η ζήτηση», σχολιάζει, χαρακτηρίζοντας αμελητέα τη διαφορά, καθώς η τιμή φαίνεται να ισορροπεί περίπου στα 9 ευρώ.
Το ενδιαφέρον του εξωτερικού διατηρείται, ενώ για την εγχώρια τυποποίηση εκτιμά ότι θα υπάρξει παραπάνω κίνηση και ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς «ανεβαίνει λίγο το ενδιαφέρον» μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, οι φετινές ποσότητες για τον νομό θα κλείσουν πάνω από τους 15.000 τόνους και συνολικά για την Κρήτη θα είναι στους περίπου 40.000, με βάση τις προβλέψεις εν αναμονή ακόμη των επίσημων στοιχείων. Όγκοι που, σε επίπεδο Κρήτης, θα είναι λιγότεροι από το 1/3 των περσινών.
Στα ενθαρρυντικά για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο φαίνεται ότι συγκαταλέγονται οι πρόσφατες βροχές που σημειώθηκαν στην περιοχή. «Φάνηκε κατευθείαν στα δέντρα», υποστηρίζει ο κ. Καμπιτάκης, ως ελαιοκαλλιεργητής και ο ίδιος, και προσθέτει ότι αυτό έφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας που κινητοποίησε και τους παραγωγούς ως προς τις λιπάνσεις, αφού έως τώρα υπήρχαν φόβοι απώλειας και για την επόμενη παραγωγή.
Ελπιδοφόρα η στήριξη της εγχώριας τυποποίησης για τη Μεσσηνία
Χωρίς ακόμη να έχει φανεί η επίδραση κάποιων τελευταίων βροχών που σημειώθηκαν, ο άνυδρος, σε γενικές γραμμές, Φεβρουάριος αφήνει έναν προβληματισμό σε παραγωγούς της Μεσσηνίας.
«Τα προβλήματα που δημιούργησε πέρυσι ο Φεβρουάριος φαίνεται να τα δημιουργεί και φέτος. Όμως, επειδή φέτος τα δέντρα είναι κατά κάποιον τρόπο πιο ξεκούραστα, καθώς προέρχονται από χαμηλή παραγωγή, μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά», σχολιάζει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον ΑΣ Νηλέας, υπογραμμίζοντας, βέβαια, ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί, δεδομένης της αστάθειας του καιρού.
Για την περιοχή, οι τιμές αυτή την περίοδο είναι γύρω στα 9 ευρώ, αναλόγως πάντα της ποιότητας του διαθέσιμου προϊόντος, και υπάρχει ζήτηση για ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς από την άλλη να εξακολουθούν να εμφανίζονται φειδωλοί στις πωλήσεις, αναμένοντας καλύτερο επίπεδο τιμών. «Γενικά, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελαιόλαδο και αναμένεται να συνεχίσει όλη τη χρονιά, εκτός και αν, μετά την καρπόδεση, υπάρξουν αισιόδοξα μηνύματα από την πλευρά των άλλων ελαιοπαραγωγικών κρατών», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκινος.
Κατά τον ίδιο, λόγω της αυξημένης ζήτησης φέτος υπάρχει μια διαφοροποίηση από άλλες χρονιές, οπότε και η τιμή παράδοσης στην Ιταλία ήταν μια αφετηρία. Τώρα, «ενώ ας πούμε οι Ιταλοί μέσω των μεσιτών τους στην Ελλάδα αγοράζουν με 8,70, υπάρχουν Έλληνες τυποποιητές που προσφέρουν 9 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω, αν τους ικανοποιεί η ποιότητα του ελαιολάδου», σχολιάζει, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρα τη στήριξη της εγχώριας τυποποίησης στο υψηλό επίπεδο τιμών. «Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν, δεδομένου ότι πιέζονται πάρα πολύ», καταλήγει.
Αντιστέκεται στην υποχώρηση τιμών η Λακωνία
Τις εξελίξεις στις αγορές του εξωτερικού, σε Ιταλία και Ισπανία, αναμένουν οι αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν συγκρατημένοι ως προς τη ζήτηση προϊόντος, ενώ διστακτικοί εξακολουθούν να είναι και οι παραγωγοί στη διάθεση ποσοτήτων, όπως μεταφέρει από τη Λακωνία ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον ΑΣ Πετρίνας.
Βέβαια, η χρονιά φέτος χαρακτηρίζεται «φτωχή», καθώς οι ποσότητες που παρήχθησαν στην περιοχή εκτιμώνται στο 60%-70% μιας καλής χρονιάς. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα αν τη συγκρίνουμε με μια χρονιά υπερπαραγωγής. «Εκεί μπορούμε να πούμε ότι είμαστε 90% κάτω», υπογραμμίζει.
Κατά τον ίδιο, οι τιμές που ακούγονται στην περιοχή έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με εκείνες προ μηνός, που έφταναν έως και τα 9,50-9,60 ευρώ. Ενδεικτικά, τα 9,03 ευρώ προτάθηκαν από έναν μόνο ενδιαφερόμενο στην τελευταία δημοπρασία του συνεταιρισμού –προ δεκαημέρου– για την αγορά ενός βυτίου ελαιολάδου, ποσότητα που, τελικά, με απόφαση του ΔΣ, δεν δόθηκε.
«Άκουσα χθες μια προσφορά για 9,15-9,20 ευρώ προς τους Μολάους και δεν το έδωσαν», συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η τιμή ευρύτερα στον νομό διαμορφώνεται περίπου στα 9,10-9,15 ευρώ, χωρίς να γίνονται πολλές πράξεις.