Αλλαγή του καιρού με κρύο και παγωνιές φοβούνται πλέον οι ελαιοπαραγωγοί καθώς ο Μάρτιος δεν αστειεύεται.

Με το βλέμμα στον… ουρανό για την εξέλιξη του καιρού, αλλά και στις αγορές είναι αυτή την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας και ειδικά όσοι έχουν ποσότητες ελαιολάδου πίσω. Μεγάλο ρόλο στις τιμές θα παίξει η κατάσταση των δέντρων στην Ισπανία, όπου η αλήθεια είναι ότι η ξηρασία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Επιμένουν να μην πουλάνε οι παραγωγοί

Ο κ. Γιάννης Λάγγης πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “φέτος είχαμε μια παραγωγή στους 340 τόνους. Δεν έχουμε δώσει πολύ ελαιόλαδο γιατί εκτός των άλλων δεν δηλώνουν και οι παραγωγοί. Η τελευταία μας μεγάλη πράξη χρονικά αφορούσε τιμή στα 9,5337 για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τώρα οι τιμές στη χονδρική είναι γύρω στα 9 με 9,20 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι οι Ιταλοί να προσπαθήσουν να πιέσουν την τιμή με αφορμή τις ανακοινώσεις για την κατάσταση με το ελαιόλαδο και την αναμενόμενη παραγωγή στην Ισπανία. Τα δέντρα στην περιοχή μας, μπορώ να πω ότι είναι σε καλή κατάσταση, καθώς έχει βρέξει και μάλιστα αρκετά το τελευταίο διάστημα μετά από παρατεταμένη ανομβρία. Γενικά ωστόσο τα πράγματα με τις γεωτρήσεις στην περιοχή μας δεν είναι καλά και θα έχουμε πρόβλημα”.

Πολύ μπροστά τα δέντρα

Από την πλευρά του ο κ., Παναγιώτης Ιατρίδης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Κροκεών Λακωνίας δήλωσε στο Agronewsbomb: “μέχρι τώρα εμείς ως συνεταιρισμός έχουμε δώσει ελαιόλαδο φετινής εσοδείας δυο φορές. Και οι δυο φορές ήταν το 2024. Η τελευταία χρονικά πράξη ήταν πριν από μια εβδομάδα, οπότε δώσαμε δυο βυτία προς 9 ευρώ το κιλό. Συνολικά είχαμε φέτος καλή παραγωγή της τάξης των 650 τόνων, ενώ πέρσι 800 τόνους. Τα δέντρα τώρα είναι χρονικά πολύ μπροστά, μπορώ να πω κι ένα μήνα. Αλλά φοβόμαστε την εξέλιξη του καιρού το Μάρτιο, ιδίως αν χαλάσει ο καιρός και έρθει κανένα κρύο”.

Σε Ιταλία, Πορτογαλία οι υψηλότερες τιμές

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb οι τιμές που δίνει η Ιταλική βιομηχανία αυτή την περίοδο ξεκινούν για το Ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα 9 και φθάνουν ως τα 10,50 ευρώ το κιλό, για το Πορτογαλικό 9 ευρώ, το Ελληνικό 8,90 ευρώ, το Ισπανικό 8,80, το Μαροκινό 8,50. Πιο κάτω είναι το ελαιόλαδο Τυνησίας με 8,30, της Τουρκίας με 8,15, της Αλγερίας με 8,10 και της Αιγύπτου με 8 ευρώ το κιλό.