Τα χωριά της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ένα προς ένα και με χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανική επιλογή ανεξαρτήτως εποχής, καιρού και θερμοκρασίας. Καθένα από αυτά έχει την ιδιότητα να μας «ταξιδεύει» με το δικό του μοναδικό τρόπο, με τη νεολαία να έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως… δεν τα σνομπάρει καθόλου – όπως λεγόταν πως συνέβαινε δεκαετίες πριν.

Η επιστροφή στη φύση, βλέπετε, είναι πλέον παγκόσμια τάση, με τους Αθηναίους να μην χάνουν ευκαιρία για αποδράσεις σε κοντινά χωριά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Τα ελληνικά χωριά μας χαρίζουν την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες παραδόσεις, συνήθειες και έθιμα, αλλά, κυρίως, να απολαύσουμε εικόνες που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί πως θα απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα απ’ την πρωτεύουσα και τους τρελούς της ρυθμούς.

Επιβλητικά βουνά, καταπράσινα δάση, θάλασσα και δροσερές λίμνες αποτελούν λίγα μόνο από τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν να ερωτευόμαστε τη ζωή στο χωριό αλλά και να τα εκτιμούμε περισσότερο αν μένουμε σε μια πολύβουη πόλη.

Ένα από τα χωριά που (και) φέτος έχει την τιμητική του, το οποίο δίνει την αίσθηση πως περπατάς κυριολεκτικά μέσα στα στενά ενός ρομαντικού παραμυθιού, είναι η ξακουστή -και αγαπημένη όλων μας- Ζαχλωρού.

Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, το οποίο ανήκει στο δήμο των Καλαβρύτων και ξεχωρίζει για το βαθύ φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο μοιάζει κυριολεκτικά χωμένο μέσα στη φύση.

Το φαράγγι του Οδοντωτού -όπως αποκαλείται συνήθως λόγω του ονόματος του τρένου που κάνει την διαδρομή αυτή- εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη γραφική εικόνα του και αποτελεί εξαιρετική εισαγωγή για τα όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, μόλις φτάσεις στον υπέροχο προορισμό σου.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική του χωριού που του χαρίζει ακόμα περισσότερη γοητεία. Κόκκινα κεραμίδια ακολουθούν το ίδιο μοτίβο όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου, φουντωτά πλατάνια και καρυδιές απλώνουν βαθιά τις ρίζες τους και συνθέτουν την παραδοσιακή εικόνα του χωριού, ενώ οι βγαλμένοι απ’ τη φύση ήχοι του απαλλάσσουν τον ταξιδιώτη από κάθε είδους στρες.

Μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο γεμάτο μυστήριο Σπήλαιο των Λιμνών, που αιχμαλωτίζει πάνω του κάθε βλέμμα εγείροντας το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας μια διαφορετική πλευρά της εξοχής.

Εκείνο που ολοκληρώνει την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της επαρχίας είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού, τα οποία περιβάλλουν περιμετρικά το χωριό και του χαρίζουν την εικόνα ενός καταφυγίου που σε περιμένει με ζεστασιά και αγάπη να εξερευνήσεις.

Στα πλεονεκτήματα της επιλογής της Ζαχλωρούς για μια ολιγοήμερη απόδραση είναι -μεταξύ άλλων- και η ουσιαστική επαφή με τους ντόπιους, οι οποίοι θα σε κάνουν να αισθανθείς σαν στο σπίτι σου. Ένα ακόμα plus, είναι φυσικά το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό με τα πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα!

Συμπέρασμα; Μπορείς να προτιμήσεις τον προορισμό αυτόν τόσο για μια μονοήμερη εκδρομή, όσο και για ένα χαλαρωτικό διήμερο το οποίο… δεν θα θέλεις να τελειώσει.  Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως η Πελοπόννησος δεν αποτελεί τυχαία μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα οι οποίες κρύβουν πανέμορφους θησαυρούς προς ανακάλυψη!

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα ταξίδι στην εξοχή που δεν πρέπει να χάσεις…