Στην Καλαμάτα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης και σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ μίλησε τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις σημείωσε πως «κανέναν δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει η ολιγοήμερη εκεχειρία για την ανταλλαγή ομήρων. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εξακολουθεί να είναι εδώ! Μιλάμε για μια σκληρή πραγματικότητα, που σημαίνει πως εκατομμύρια λαού θα συνεχίσουν να βιώνουν την εξουσία του αστικού ισραηλινού κράτους, τις διώξεις, τους εξευτελισμούς, την αδικία, την τυφλή βία, τη βαθιά καταπίεση, που είναι καθημερινή μοίρα εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Κι η ισραηλινή θηριωδία στη Γάζα, που εκτυλίσσεται εδώ και σχεδόν 50 μέρες, κι είναι η σημερινή «κορυφή» μιας «πυραμίδας» φτιαγμένης με τα κόκκαλα και ποτισμένη με το αίμα του λαού της Παλαιστίνης για πολλές δεκαετίες.

Το ΚΚΕ διαχρονικά στην Ιστορία του, όπως και αυτή τη φορά βρέθηκε και πάλι στο «προπύργιο» της πάλης για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα! Οι κομμουνιστές βρέθηκαν στη σωστή μεριά της Ιστορίας, μαζί με όλους τους αγωνιστές, που συμπορεύονται με το Κόμμα μας, και βγαίνουν στους δρόμους, ενάντια σε αυτό το μεγάλο έγκλημα, που διεξάγεται στην Παλαιστίνη, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια λαού σε πολλές χώρες, που διαδηλώνουν με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής, του παράνομου εποικισμού, του καθεστώτος «απαρτχάιντ». Κι όλα αυτά για δεκαετίες πριν την 7η Οκτώβρη και την επίθεση της Χαμάς. Ναι, το ζήτημα και ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τότε, όπως θέλουν να μας πείσουν η ΕΡΤ και τα άλλα ελληνικά κανάλια, που στηρίζουν το Ισραήλ».

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος και αποκάλυψε την προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης του παλαιστινιακού λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στους στόχους του Ισραήλ σημείωσε  πως οι «16 και πλέον χιλιάδες οι νεκροί, εκ των οποίων το 70% είναι παιδιά και γυναίκες, μαζικοί βομβαρδισμοί, χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως βόμβες φωσφόρου σε βάρος αμάχων, καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, διακοπή ρεύματος και νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνουν τους απώτερους στόχους του ισραηλινού κράτους: τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, το αδυνάτισμα της πάλης του για παλαιστινιακό κράτος και τον εκτοπισμό του λαού στην έρημο, ή σε άλλες «πρόθυμες» χώρες, στο όνομα του «ανθρωπισμού».

Ο Ελ. Βαγενάς ανέδειξε το «σταυροδρόμι» των οικονομικών και πολιτικών αντιθέσεων, που εκτυλίσσεται διαχρονικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού, το ρόλο μέσα σε αυτές του Ισραήλ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας, Βρετανίας κ.ά.), των αστικών τάξεων των αραβικών χωρών, της Τουρκίας και του Ιράν. Σημείωσε πως στις πλάτες του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα «γεωπολιτικό σκάκι», όπου στο επίκεντρο είναι η ακόρεστη όρεξη των καπιταλιστών για πρώτες ύλες, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για γεωπολιτικά στηρίγματα και μερίδια των αγορών.

Θύμα αυτών των εξελίξεων είναι ο λαός της Παλαιστίνης, που παρά τις υποσχέσεις και τις διάφορες συμφωνίες εξακολουθεί να βιώνει την κατοχή και ξεσηκώνεται για να έχει την αποτινάξει και να αποκτήσει τη δική του Πατρίδα. Τα  αδιέξοδα της πολιτικής του αστικού κράτους του και της αντιδραστικής του κυβέρνηση βιώνει και ο λαός του Ισραήλ κι είναι πραγματικά ηρωική η στάση σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚ Ισραήλ, που παλεύει μέσα σε συνθήκες πολιτικών διώξεων και απαγορεύσεων, αλλά δεν σταματά να υψώνει φωνή αντίστασης στην βαρβαρότητα κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Ο Ελ. Βαγενάς καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων του συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, εθνικιστικά μορφώματα), που στηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας τόσο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή υπέρ του κράτους-δολοφόνου, του Ισραήλ. Αναφέρθηκε στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, που εξυπηρετεί αυτή η στάση, όσο και στους κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν για το λαό μας.

Τέλος, κάλεσε σε πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς, για να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και για να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ! Για να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ! Να σταματήσει εδώ και τώρα το μακελειό στη Γάζα! Να δυναμώσουμε την πάλη για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ._