Τις απόψεις για την αναβάθμιση της εθνικής άμυνας εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Λαμπρόπουλου: “Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας κάνατε και από Υπουργός Εξωτερικών κάνατε κάτι ανάλογο και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την εθνική αντιπροσωπεία, για όλα τα κόμματα, για όλους μας, να ακούμε τον σχεδιασμό σας, να βλέπουμε προς τα πού πάνε τα πράγματα. Είναι πάρα πολύ θετικό και σας συγχαίρουμε, το τονίζω διπλά.

Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ να σας ευχηθούμε να έχετε δύναμη, να έχετε υγεία. Ο λαός μας αγαπάει το στράτευμα, στηρίζει το στράτευμα, εμπιστεύεται το στράτευμα, εμπιστεύεται τους αξιωματικούς. Θέλουμε, λοιπόν, περιμένουμε και πιστεύουμε ότι θα δώσετε όλες τις καλές δυνάμεις σας για να προσφέρετε, για να έχουμε ένοπλες δυνάμεις ισχυρές και πιστές στο καθήκον τους και στη δημοκρατία μας όπως είναι.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, η οικονομική κρίση που ζήσαμε όλοι, αλλά και μία λογική που επικράτησε από το 2015 μέχρι το 2019 ότι ας ρισκάρουμε με τη γείτονα, οδήγησε τα πράγματα το 2019 οι ένοπλες δυνάμεις μας να μην είναι σε καλή κατάσταση. Να μην είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε και θα έπρεπε. Το 2014 στις 30 Ιουλίου εισηγήθηκα 40 προγράμματα, 40 φακέλους έφερα στη Βουλή για ανταλλακτικά. Συμφώνησαν τα περισσότερα κόμματα, δεν ψήφισε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει δυο κουβέντες, ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια παρά τα οικονομικά προβλήματα, γιατί θα χρειαστούμε πολύ χρόνο και χρήμα για να επαναφέρουμε όλα τα συστήματά μας σε επαναλειτουργία. Ψηφίστηκε από τη Βουλή, πέρασε από την Επιτροπή μας, έτρεχαν οι διαγωνισμοί, έτρεχαν οι διαδικασίες και τον Ιανουάριο του 2015 που άλλαξε η κυβέρνηση σταμάτησαν και τα 40 προγράμματα. Ήταν για τα C130, για τα mirage, για όλα, για τα κυριότερα οπλικά μας συστήματα. Αυτοί οι φάκελοι άρχισαν οι ίδιοι να έρχονται με υπογραφές υπουργών, του υπουργού εθνικής άμυνας πάλι οι ίδιοι σχεδόν το 2019. Σκεφτείτε τι έγινε μέχρι τότε. Δεν το λέω για κανένα άλλο λόγο, δεν το λέω ούτε για να κρίνω και να επικρίνω κανέναν. Το λέω μόνο για να μην επαναλάβουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε.

Έχετε ένα μεγάλο έργο να επιτελέσετε, πολύ μεγάλο έργο. Η Ελλάδα φυσικά, όλοι το θέλουμε και η κυβέρνησή μας, να είναι παράγοντας σταθερότητας να έχει ισχυρή δύναμη αποτροπής για να το σκεφθεί οποιοσδήποτε να σηκώσει το χέρι εναντίον μας. Χρειάζεται λοιπόν προγραμματισμός, χρειάζεται προτεραιοποίηση. Χαίρομαι που είπατε αυτή τη λέξη κύριε Υπουργέ, γιατί όλα δεν μπορούν να γίνουν αμέσως. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Πρέπει να θέσουμε σε επαναλειτουργία όλα τα οπλικά συστήματα, που μπορεί να είναι εκτός σήμερα. Ξεκινάμε από εκεί. Αυτά που έχουμε να είναι σε λειτουργία. Πρέπει όπως πολύ σωστά μέχρι τώρα έχει πράξει η κυβέρνηση, να αγοράσουμε καινούργια οπλικά συστήματα και το κάναμε, με τις φρεγάτες, με τα αεροπλάνα και πολλά άλλα συστήματα, που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Έξυπνα όπλα, να υπερέχουμε σε ποιότητα, σε ποσότητα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά να υπερέχουμε σε ποιότητα μπορούμε να το επιτύχουμε.

Θέλω να χαιρετίσω τη λέξη που είπατε επίσης, για την αξιοποίηση της περιουσίας. Έχουν μια τεράστια περιουσία οι ένοπλες δυνάμεις. Είχα ασχοληθεί το 2006 και υπάρχει στα συρτάρια του Υπουργείου νομοσχέδιο έτοιμο, με τις υπογραφές όλων των Υπουργών, που για κάποιο λόγο σταμάτησε όλη αυτή η ιστορία. Υπάρχει μια τεράστια περιουσία που μπορεί να την εκμεταλλευτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς όφελος των αξιωματικών και φυσικά του προσωπικού, αλλά κυρίως να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του. Χρειαζόμαστε καλύτερη εκπαίδευση, πάντα το καλύτερο υπάρχει. Πολύ σωστά προωθείται με την ΕΑΒ. Υπήρχε ένα τεράστιο πάντα πρόβλημα, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρέπει πάση θυσία να αναβαθμιστεί. Είναι η ψυχή της αεροπορίας μας των ενόπλων μας δυνάμεων. Πρέπει η ΕΑΒ πάση θυσία να αναβαθμιστεί. Είναι η ψυχή της αεροπορίας μας, των ενόπλων δυνάμεων. Σωστά το πιάσατε από την αρχή, προχωρήστε, πιστεύω ότι έχετε τη στήριξη όλων των πτερύγων. Όλοι μας είμαστε πατριώτες, όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός.