Στο προσκήνιο βρίσκονται ξανά έντονα οι τιμές του χρυσού που έσπασαν κάθε ρεκόρ φτάνοντας κοντά στα 2.200 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, ειδικά καθώς στην οικονομία εξακολουθεί να επικρατεί αυξημένη αβεβαιότητα.

Ως βασικοί παράγοντες για το ράλι στα 2.195 δολάρια η ουγγιά είναι οι συνεχιζόμενες αγορές χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες, η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η αύξηση των αγορών του πολύτιμου μετάλλου από νοικοκυριά στην Κίνα και η προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου που προκαλούν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Το ράλι του χρυσού έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, όπου πολλά νοικοκυριά  έχουν στα σεντούκια τους χρυσές λίρες Αγγλίας, η αξία των οποίων ανεβαίνει η πέφτει ανάλογα με την πορεία των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η τιμή πώλησης στην ΤτΕ μη λιποβαρούς λίρας Αγγλίας Ελισάβετ, κοπής 1973 και προγενέστερων ετών, έχει φτάσει τα 451,46 ευρώ. Η τιμή αγοράς από την ΤτΕ διαμορφώνεται στα 544,09 ευρώ. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 3,5% μέσα σε μόλις τρεις περίπου μήνες (από τα μέσα Δεκεμβρίου 2024) και αυξήσεις 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι τιμές για λίρες Αγγλίας Ελισάβετ κοπής 1974 και μεταγενέστερων ετών είναι ελαφρά χαμηλότερες στην πώληση από την ΤτΕ, φτάνοντας τα 539, 19 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για τις 12 Μαρτίου του 2024. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα την εξέλιξη των τιμών της λίρας Αγγλίας με βάση τις τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το ράλι του χρυσού αποτελεί σύμπτωμα της προσδοκίας μεγάλης μερίδας επενδυτών να προεξοφλήσουν σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει διόρθωση στις τιμές.

Άλλοι επενδυτές όμως δεν πιστεύουν όλοι οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς πτώση, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα. Εάν οι τιμές του χρυσού προσαρμοστούν με βάση και τον πληθωρισμό, τότε το απόλυτο ρεκόρ διαμορφώνεται στα επίπεδα των 3.000 δολαρίων η ουγγιά και είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1980, δείχνουν στοιχεία από τους Financial Times.

Γρίφος ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με ανάλυση της FXprice, οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές προοπτικές για την τιμή του χρυσού παραμένουν λίγο πολύ οι ίδιες, με πιθανή διόρθωση στο μέλλον εν μέσω συνθηκών μεγάλης ανόδου του τελευταίου διαστήματος. Η βραχυπρόθεσμη κίνηση της τιμής του χρυσού παραμένει άμεσα εξαρτώμενη από τα στοιχεία που θα ανακοινώνονται για τον πληθωρισμό στην Αμερική, αφού αυτό θα καθορίσει και τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σημείωσε απροσδόκητη αύξηση στο 3,2%. Τα νέα στοιχεία θα τεθούν στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  Τα νέα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνεδρίαση της FED την επόμενη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων αναμένεται να δώσουν κάποιο σήμα για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών (5,25% με 5,5%).

Υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του χρυσού πάνω από το ιστορικό υψηλό των 2.195 δολαρίων. Για να κινηθεί σταθερά υψηλότερα το πολύτιμο μέταλλο απαιτείται διαρκής διάσπαση πάνω από το όριο των 2.200 δολαρίων, σημειώνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές μπορεί να κινηθούν στο επίπεδο των 2.250 δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, εάν καταγραφεί σταθερά υψηλός πληθωρισμός τότε μπορεί να υπάρξει διόρθωση των τιμών προς το χαμηλό της 8ης Μαρτίου των 2.154 δολαρίων η ουγγιά, αναφέρουν οι αναλύσεις.

ot.gr