Όπως οι τρεις βουλευτές σημειώνουν στην ερώτηση: «Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η διοίκηση, στηριγμένη στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών της Καλαμάτας, ανακοίνωσε πως επιβάλλει χαράτσι-ενοίκιο στους οικοτρόφους, το οποίο φτάνει ως και 45 ευρώ/μήνα. Όπως καταγγέλλει ο φοιτητικός σύλλογος των οικοτρόφων, όχι μόνο ανακοινώθηκε η επιβολή ενοικίου για διαμονή στις εστίες του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά η διοίκηση απαιτεί και αναδρομικά χρήματα για τη διαμονή τους στα δωμάτια κατά τους προηγούμενους μήνες.
Μάλιστα, την ώρα που ήδη επιβάλλεται “εγγύηση” ύψους ως και 100 ευρώ στους οικοτρόφους δήθεν για την εξασφάλιση των υποδομών, οι οικότροφοι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού το νερό στις εστίες δεν είναι καν πόσιμο, τα σώματα θέρμανσης -όπου υπάρχουν- δε λειτουργούν, πρόσβαση σε ζεστό νερό έχουν με το σταγονόμετρο, και δεν υπάρχει καν δυνατότητα σίτισης αφού δεν υπάρχει εστιατόριο στο χώρο.
Και όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οικότροφοι αναγκάζονται να αφήσουν τα δωμάτιά τους και καλούνται να κάνουν εκ νέου αίτηση για το επόμενο έτος. Δηλαδή, κάθε χρόνο, για όλα τα χρόνια των σπουδών τους, οι ίδιοι και οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος για το αν θα καταφέρουν να μείνουν στις εστίες ή όχι, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πόσο μάλλον, όταν ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι η “εξόφληση” των επιβαλλόμενων χαρατσιών αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές την επόμενη χρονιά το δωμάτιο, ή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξωση από τις εστίες.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες των δημόσιων πανεπιστημίων, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Άλλωστε, οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή και με κανέναν τρόπο ιδιωτών.
Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που επιβάλλει χαράτσια διαμονής και όρους, που φτάνουν μέχρι και την αποβολή οικοτρόφων λόγω μη καταβολής των χαρατσιών αυτών».