Τετάρτη , 19 Φεβρουάριος 2025

Κέικ βανίλια-κακάο, το πιο απλό και εύκολο κέικ

Με απλά υλικά φτιάχνουμε το αγαπημένο μας κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας!

 

Στέλλα Μόραγλη
Φωτογραφία: Πέτρος ΑνδριανόπουλοςFood styling: Τίνα Webb

 

25′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
10′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
  4. Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  5. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
  6. Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το λευκό. Ή αντίθετα.
  7. Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
  8. Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε. Οταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

 

  • Ανά 3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
  • Αποφεύγουμε να πασπαλίσουμε το κέικ με άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό για να μη νοτίσει.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 1.

πηγη www.gastronomos.gr

 

ladorigani

Δείτε επίσης εδώ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΄΄ Η ΜΥΓΔΑΛΙΤΣΑ΄΄

Το παντοπωλείο ΄΄ Η Μυγδαλίτσα΄΄ εύχεται σε εσάς και τις οικογένειες σας να περάσετε όμορφες …