Πέμπτη , 6 Ιούνιος 2024

Καταρράκτες Νέδας: Μαγεία στις βάθρες

Φυσικό σύνορο μεταξύ δυο νομών, καταρράκτες, λιμνούλες και μονοπάτια μέσα σ’ ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το φαράγγι της Νέδας με την πλούσια βλάστηση προ(σ)καλεί να το εξερευνήσετε!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ Ηλείας και Μεσσηνίας, και πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας, στους πρόποδες του όρους Λυκαίου, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Νέδα με το θηλυκό όνομα. Η Νέδα, αφότου διανύσει 32 χιλιόμετρα, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στις εκτεταμένες αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, κοντά στο χωριό Ελαία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και μια από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία. Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αξιοθέατο της Μεσσηνιακής φύσης και έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν τη διάσχιση του φαραγγιού μια αξέχαστη εμπειρία.

Από Πλατάνια

 

Εχοντας ως βάση σας την Κυπαρισσία, στρίβετε δεξιά στον κόμβο του Καλού Νερού ακολουθείτε το στενό επαρχιακό δρόμο περνώντας από τα χωριά Κακκαβά, Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα, και καταλήγετε στο ορεινό χωριό Πλατάνια (περίπου 28 χλμ.). Από εκεί χωματόδρομος 4 περίπου χιλιομέτρων, καταλήγει σε πέτρινο μονότοξο γεφύρι, απ’ όπου και ξεκινάει η πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας. Να σημειώσουμε ότι στην αρχή του μονοπατιού λειτουργεί καντίνα.

 

Το σημαδεμένο ανηφορικό μονοπάτι 600 μ., έπειτα από πεζοπορία διάρκειας 15-20 λεπτών, συναντάει τον μικρό καταρράκτη ύψους 7 μέτρων με τα πρασινογάλαζα νερά, σχηματίζοντας μια πανέμορφη βάθρα. Στη συνέχεια διασχίζοντας τη μικρή μεταλλική γέφυρα, συνδυασμένη με ξύλο και εναρμονισμένη στο φυσικό περιβάλλον, φτάνετε σε περίπου 5 λεπτά στο μεγάλο καταρράκτη που πέφτει από ύψος 20 περίπου μέτρων, σχηματίζοντας και αυτός μία λίμνη, μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Λίγο πριν το μεγάλο καταρράκτη υπάρχει μικρό μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας.

*ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΔΑ, γίνεται εδώ και 22 χρόνια και διοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Αυλώνας. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου, και όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αυλώνος Γιώργος Τσακανίκας, στο πέρασμα της Νέδας συμμετέχουν περί τα 200 – 250 άτομα. Η εκκίνηση θα γίνει από το γήπεδο Αυλώνος γύρω στις 11 το πρωί, η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες, με βαθμό δυσκολίας ++, ενώ απαραίτητο είναι να γνωρίζει ο συμμετέχων κολύμπι. Η διάβαση του ποταμού Νέδα περιλαμβάνει στάση για ξεκούραση και κολατσιό κατά τις 13.30 με επιστροφή στις 16.00.

Tips

 

– Διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας: Η συνολική πορεία από την αρχή ως το τέλος του φαραγγιού, απαιτεί 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία το περπάτημα μέσα στο ποτάμι είναι υποχρεωτικό, ενώ σε κάποια άλλα χρειάζεται ακόμα και κολύμπι! Από το ξύλινο γεφύρι υπάρχει σχοινί που διευκολύνει το πέρασμα της κοίτης του ποταμού.

 

-Στόμιο: Κοντά στην είσοδο του Στομίου – το στενότερο κομμάτι του φαραγγιού μήκους 80 περίπου μέτρων μέχρι την έξοδο- το νερό βαθαίνει και θα χρειαστεί να κολυμπήσετε. Μετά το Στόμιο, και ύστερα από πεζοπορία 35 λεπτών περίπου, θα συναντήσετε έναν ακόμη καταρράκτη.

 

-Δραστηριότητες: Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διοργανώνουν εκδρομές για τη διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας, μαγιό, νερό, καπέλο, μια αλλαξιά ρούχα, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, σακίδιο, καλό είναι να έχετε και αδιάβροχη τσάντα εάν θέλετε να διασχίσετε το φαράγγι, να φοράτε κατάλληλα παπούτσια πεζοπορίας ή αθλητικά.

 

-Πλατάνια: Yπάρχουν ταβερνάκια που σερβίρουν ψητά της ώρας, μαγειρευτά, γουρνοπούλα ψητή κ.ά. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, μεταξύ άλλων, θα δείτε την προτομή του δασκάλου Δημοσθένη Μυλωνά. Επίσης, κοντά στο χωριό, στη διαδρομή προς την Νέδα, είναι ο Πύργος του Μπαρμπαλέκου, νεότερης κατασκευής πέτρινο, παραδοσιακού τύπου, πυργόσπιτο.

 

-Πρόσβαση: Στη Νέδα φτάνετε και από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας, που βρίσκεται στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ενώ από Αθήνα, ακολουθώντας την εθνική οδό για Τρίπολη, Καλαμάτα, βγαίνετε στη Μεγαλόπολη, συνεχίζοντας για Ολυμπία.

πηγη ethnos.gr

Δείτε επίσης εδώ

Συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας σε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια για τα Κέντρα Κοινότητας

Στην 1η συνάντηση εργασίας για την υλοποίηση των Πράξεων «Συνέχιση Κέντρων Κοινότητας» και «Συγκρότηση Νέων …