Την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας ώστε να έρθουν Ινδοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα, ένα ταξίδι που χαρακτηρίστηκε ως «μετάβαση με πολλαπλασιαστικά οφέλη».

Η εν λόγω συμφωνία μετάκλησης εργαζομένων δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και αποτελεί «εργαλείο» που επιλέγεται από πολλές κυβερνήσεις, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά σε μια σειρά επαγγελμάτων, ειδικά στην Ελλάδα για τον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση, δουλεύει όλο το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες συμφωνίες με μια σειρά χωρών, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ευοδωθεί, ενώ με την Ινδία φαίνεται πως η συμφωνία αυτή είναι ώριμη και θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο, προκειμένου να ψηφιστεί ως τον Απρίλιο και να τεθεί αμέσως μετά σε εφαρμογή.

«Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπό κατάρτιση συμφωνία, τους χειρισμούς για την οποία κάνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Το θέμα των μετακλήσεων πήρε διαφορετική τροπή πριν από μερικούς μήνες, καθώς μια τροπολογία που ήρθε από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας (με υπουργό ακόμα τον Άδωνι Γεωργιάδη) για τη διευκόλυνση νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που τότε είχε καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ και άλλοι βουλευτές της ΝΔ είχαν εμφανιστεί προβληματισμένοι.

Εν προκειμένω, πάντως, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να είναι «δυναμική», σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Και αυτό γιατί η αγορά της Ινδίας είναι τεράστια, συνεπώς η δυναμική της μετάκλησης εργαζομένων θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Πρακτικά, δεν θα τίθεται ένα ανώτατο όριο εργατών που θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα προβλέπεται ένας «κόφτης» που θα εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Οι Ινδοί εργάτες αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά στον πρωτογενή τομέα, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια και ειδικά στην Ηλεία, με τις τεράστιες εκτάσεις φράουλας, καρπουζιού και κηπευτικών που επί τω πλείστον χρειάζονται εργατικά χέρια. Οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν είναι άγνωστοι στην αγορά της Ελλάδας, καθώς μετανάστες από τη χώρα έχουν έρθει επί σειρά ετών. Θεωρούνται ήπιων τόνων και εξαιρετικά συνεργάσιμοι, ενώ πολύ σπάνια εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες.

Κι άλλες συμφωνίες μετακλήσεων

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η στρατηγική των μετακλήσεων, δεν θα περιοριστεί στη συμφωνία της χώρας μας με την Ινδία. Αντιθέτως, παρόμοιες συμφωνίες είναι στα σκαριά και με άλλες χώρες που έχουν πολίτες με «αντίστοιχα» χαρακτηριστικά, όπως οι Φιλιππίνες, αλλά και το Βιετνάμ. Επίσης, «δουλεύονται» και συμφωνίες με κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, όσο και αν ήδη στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με καθεστώς νόμιμης παραμονής από τις δύο προαναφερθείσες χώρες.

Εξάλλου πέραν των συμφωνιών μετακλήσεων, προ ημερών το υπουργείο Μετανάστευσης άνοιξε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, προκειμένου μετανάστες που είναι στη χώρα μας να κάνουν χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου και να αιτηθούν της νόμιμης παραμονής τους δια μακρόν. Αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν είναι η δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστο τρία συνεχή έτη στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης.

Ακόμα λείπουν

Και ενώ οι μετακλήσεις ακόμα δεν έχουν ευοδωθεί, για τους παραγωγούς της φράουλας στην Ηλεία, η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο καθώς κανένας νέος εργάτης γης δεν έχει φτάσει στον Νομό, μέσω των μετακλήσεων, με αποτέλεσμα η συγκομιδή της φράουλας να γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες με δεδομένο πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μαζέματος καθώς φέτος η φράουλα είναι πιο όψιμη. Ωστόσο οι παραγωγοί, δηλώνουν πως ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για Ινδούς εργάτες τους οποίους θεωρούν «καλά χέρια» και αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν στην εποχή που η διαδικασία κυλούσε ομαλά και χωρίς προβλήματα στη συγκομιδή της φράουλας. Το πόσο θα λειτουργήσουν οι μετακλήσεις εργατών γης από την Ινδία είναι κάτι που θα δείξει στο άμεσο μέλλον, με τους περισσότερους παραγωγούς να κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς όπως φαίνεται και αυτή η χρονιά θα κυλήσει με τις προοπτικές της προηγούμενης. Χωρίς δηλαδή εργάτες γης στα χωράφια.

Δημήτρης Μενύχτας, πρόεδρος Α.Σ. «Αέλια»

«Έχουμε ζητήσει μετακλήσεις από Πακιστάν και Αίγυπτο και δεν έχει έρθει κανένας ακόμα. Για τους Ινδούς εργάτες, δεν έχουμε καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής. Θα ζητήσουμε εργάτες αλλά αυτή την στιγμή τι να ζητήσουμε και πότε θα έρθουν; Προσπαθούμε να δουλέψουμε με όσους εργάτες υπάρχουν εδώ στην περιοχή, τουλάχιστο με τον κ. Γεωργαντά επιλύθηκε το ζήτημα των στρεμμάτων, δηλαδή είχαμε έναν εργάτη για επτά στρέμματα και αυτό μειώθηκε σε έναν εργάτη ανά δύο στρέμματα. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι λύση καθώς όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός εργατών δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά η συγκομιδή».

Ιορδάνης Μωϋσίδης, πρόεδρος Α.Σ. «Ήλιδα»

«Για τους Ινδούς εργάτες ακόμα δεν γνωρίζουμε κάτι, δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο. Ακόμα όμως το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών είναι μεγάλο, δεν έχει επιλυθεί, έχουμε λίγους εργάτες γης και όταν έρθει η ώρα θα ζητήσουμε και Ινδούς και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Ακόμα περιμένουμε αλλά από εργατικά χέρια έχουμε σοβαρή ανάγκη καθώς ο κάθε παραγωγός έχει έλλειψη σε ποσοστό τουλάχιστο 25% σε εργάτες και ίσως το ποσοστό αυτό να είναι και μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν εργατικά χέρια για να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά».

patrisnews.com