Για την επέκταση του επιδόματος στις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση (άρθρο 147), το επίδομα θα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή και μετά τη λήξη της ισόχρονης άδειας λόγω μειωμένου ωραρίου. Αν δεν γίνει χρήση της άδειας μειωμένου ωραρίου, το επίδομα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (περίπου 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

Για την επέκταση του επιδόματος στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες (άρθρο 148), το επίδομα θα χορηγηθεί και σε όσες απέκτησαν παιδί 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, δηλαδή σε όσες απέκτησαν παιδί από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Την αναδρομικότητα του μέτρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης. Η αναδρομική καταβολή μπορεί να αναφέρεται ως 5η παράγραφος στο άρθρο 148, που αφορά στην επέκταση του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά είναι προφανές ότι περιλαμβάνει και τις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση που απέκτησαν παιδί μετά τις 24/9 και η άδεια λοχείας τους λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη τίθενται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Η μητέρα να μη λαμβάνει άλλο επίδομα για την ίδια αιτία από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
  1. Να είναι ασφαλισμένη και να μην οφείλει ασφαλιστικές εισφορές (όσον αφορά ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες).
  1. Να μην καλύπτεται από ανάλογη παροχή όπως η φύλαξη παιδιού σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Το ζήτημα που μπορεί να ανακύψει με τις μητέρες που δεν είναι μισθωτές είναι πως θα εξακριβωθεί ότι δεν απασχολούνται κατά το διάστημα που θα λάβουν το επίδομα. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να δηλώσουν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους για το διάστημα που θα λαμβάνουν το επίδομα, όπως οι μισθωτές που αναστέλλουν την απασχόλησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα μπορεί να μεταβιβάζει έως 7 μήνες το επίδομα στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός είναι μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, εφόσον η μητέρα πληροί τις προϋποθέσεις.

Για την επέκταση του επιδόματος, έχει εγγραφεί κονδύλι 45 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2024 για την καταβολή της παροχής στις αγρότισσες και τις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση.

Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες, η επέκταση του επιδόματος θα πληρωθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας στον οποίο καταβάλλουν εισφορές, που μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟ 2022

Αιτήσεις μητέρων
ΙΚΑ 38.991
ΟΑΕΕ 2.666
ΟΓΑ 1.100
ΤΑΞΥ (ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ) 738
ΤΑΥΤΕΚΩ 44
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΑΙΣΥΤ 3
ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ) 573
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) 475
ΕΤΑΑ-ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ) 17
ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ) 513
Σύνολο 45.120