Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Wheeling2help: Η μεγάλη καρδιά της Καλαμάτας θα χτυπήσει το Σάββατο στην κεντρική πλατεία

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα στον κόσμο των αρτιμελών και παρά τα βήματα που γίνονται που γίνονται συνεχώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει σε έναν κόσμο που δεν είναι φιλικός για κανέναν, πολύ περισσότερο για αυτούς και το διαφορετικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Wheeling2help που είναι μια πρωτοβουλία μιας ομάδας ποδηλατών φαίνεται να πετυχαίνει μεγάλες νίκες, με βάση την ανταπόκριση που βρίσκει στο πέρασμά της από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Κρήτη!

Το προσεχές Σάββατο αυτή η διαδρομή της αγάπης θα ξεκινήσει από τον Μελιγαλά (θα έχουν φτάσει από την προηγούμενη εκεί οι ποδηλάτες προερχόμενοι από την Τρίπολη) και θα κορυφωθεί, 5.30-8 μ.μ. το απόγευμα στον «σταθμό» της Καλαμάτας, που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό με ενθουσιασμό και μια μεγάλη κινητοποίηση, αγκαλιάζοντας το σκοπό που είναι η ενημέρωση για την αναπηρία και η προσφορά 5 αναπηρικών αμαξιδίων (σε κάθε πόλη), τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει με χορηγίες επαγγελματίες της πόλης.

Συμπληρωματικά θα γίνει συγκέντρωση τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας, θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο για την δωρεά αίματος και μυελού των οστών και εγγραφή στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών με απλή λήψη δείγματος σάλιου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσία του προγραμματιστή με ειδικές ανάγκες Πέτρου Καλούπη, ο οποίος δημιούργησε το disabled book, το αντίστοιχο facebook για ΑμΕΑ, με εκατοντάδες χρήστες.

Μέλη της εθελοντικής οργανωτικής ομάδας του Wheeling2help της Καλαμάτας, μαζί με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα (η ομάδα των ποδηλατών θα διανυκτευρεύσει εδώ την Κυριακή και στις 3-4/9 θα βρίσκεται στη Στούπα), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα «στο Κύμα».


Αναλυτικότερα, οι ομιλητές τόνισαν τα παρακάτω:


Νέλλη Κουβελάκη (υπεύθυνη συντονισμού)«Λίγους μήνες πριν ήρθαν σε επαφή μαζί μας οι εμπνευστές του Whelling2help Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση, δύο νέα που πέρυσι μαζί με μια ομάδα ποδηλατών είχαν κάνει το γύρο της Ευρώπης και είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 15.000 ευρώ τα οποία και δώρισαν στο σύλλογο Φλόγα. 

Φέτος λοιπόν το όραμά τους ήταν να ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής, να περάσουν από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 1.700 χλμ. συνολικά μέσα σε 32 μέρες και σε κάθε πόλη να γίνονται κάποιες δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, εθελοντικές με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τα άτομα με αναπηρία και τη χορηγία 5 αναπηρικών αμαξιδίων. 

Κάθε πόλη είναι αυτόνομη να διοργανώσει κάθε εκδήλωση όπως η ίδια επιθυμεί. Στην πόλη μας λοιπόν καταρτίστηκε μια ομάδα με 10 άτομα περίπου, η οποία αποφάσισε να μην επικεντρωθεί στα άτομα με αναπηρία. Να δώσει το λόγο και τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία είτε είναι κινητική, είναι όρασης, είτε είναι ακοής, να μπορούν να εκφράσουν τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους και όχι μόνο τα προβλήματά τους. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε. 

Ήρθαμε σε επαφή με επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες αποδέχθηκαν με πολλή μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας και αποφάσισαν να χορηγήσουν τα 5 αμαξίδια και στην πορεία βλέπαμε ότι όλο και περισσότεροι σύλλογο και φορείς ήθελαν να συμβάλουν, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν κι αυτοί με τον τρόπο τους όλο τον κόσμο της πόλης.
Έτσι λοιπόν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έκαναν τις επαφές τους και ξεκινήσαμε αυτό το υπέροχο ταξίδι του Whelling2help, το οποίο όλοι θα το δούμε από κοντά μέσα από βιωματικές δράσεις το Σάββατο 1ηΟκτωβρίου».
 
Παναγιώτης Γιαννόπουλος (αντιδήμαρχος-εκπρόσωπος δημάρχους)«Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος ανταποκρίνεται σε κάθε προσπάθεια συμπολίτη μας, σε κάθε προσπάθεια συλλόγου, σε κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε μονάδας που προσπαθεί να προάγει τον ανθρωπισμό, προσπαθεί να προάγει τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες των ανθρώπων με αναπηρία, των συμπολιτών μας ή και άλλων που θα έρθουν εκείνη την ημέρα στην πόλη μας. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση. Πραγματικά ανταποκρίθηκε όλος ο εμπορικός κόσμος της πόλης και πάρα πολλοί σύλλογοι προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η πλατεία στις 6 η ώρα το απόγευμα θα γεμίσει κόσμο, θα γεμίσει εκτός από άτομα με αναπηρία και συμπολίτες μας και παιδιά που κυρίως αυτός είναι ο στόχος: να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε κεντρικό κάδρο αυτά τα άτομα και τις ιδιαιτερότητές τους. Έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή οργάνωση. Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σαν Δήμος σε αυτή την εκδήλωση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν και να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα η ομάδα ως προς την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Σας καλώ όλους να είστε στην Πλατεία, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα να δούμε πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε με αυτά τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα χαρίσματα, άτομα τα οποία πολλές φορές μας ξεπερνάνε εμάς, που μέσα σε εισαγωγικά μπορούμε να θεωρούμαστε φυσιολογικοί και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό». 

Ηλίας Καλφακάκος (μέλος οργανωτικής ομάδας):«Στις 5:30 μ.μ. στη διασταύρωση των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος καλούμε μικρούς και μεγάλους να έρθουν με το ποδήλατό του, να υποδεχθούμε τους ποδηλάτες που θα έρθουν από τον Μελιγαλά για να τους συνοδεύσουμε μέχρι την πλατεία, όπου στις 6 μ.μ. μπροστά από το άγαλμα όλοι μαζί θα σχηματίσουμε μια πάρα πολύ μεγάλη καρδιά, η οποία θα φωτογραφηθεί από ψηλά και θα ’ναι το σύμβολο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν πολλές και ωραίες βιωματικές δράσεις και θα γνωριστούμε με τους συλλόγους ΑμεΑ που θα πάρουν μέρος. Η ιδέα είναι να βρεθούμε όλοι εκεί μαζί, να δούμε βιωματικά πως ζουν κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, και περνώντας ωραία να καταλάβουμε στην ουσία πράγματα που γίνονται γύρω μας και δεν τα έχουμε φανταστεί».
 
Γρηγόρης Τσώνης (υπεύθυνος επικοινωνίας με αθλητικούς φορείς) «Στον χώρο της πλατείας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί μίνι τένις, πινγκ πονγκ, μπάσκετ με αμαξίδιο από το σύλλογο «ΔιαφοροΖώ». μπάσκετ με αμαξίδιο με τη συμμετοχή της Καλαμάτα ’80, βόλεϊ καθιστών από τον Ακρίτα, αγωνίσματα στίβου από την Ολυμπιάδα, τον Μεσσηνιακό και τον Ακρίτα.

Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες είναι προσανατολισμένες και έχουν θέμα την αναπηρία.
Επίσης, θα έχουμε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες όπως τάνγκo στα σκοτεινά, παιχνίδια αφής, κατασκευές για κουκλοθέατρο, επίδειξη με σκυλιά οδηγούς, επίδειξη χρήσης γραφομηχανής Braille, διαδρομή με μπαστούνι, επίδειξη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα από το ΕΕΕΕ Καλαμάτας».
 
Έφη Σπηλιοπούλου (υπεύθυνη διαδικτυακής προώθησης):«Σας περιμένουμε όλους με πολύ μεγάλη χαρά, την 1η Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία να σχηματίσουμε μια πολύ μεγάλη καρδιά. Ευελπιστούμε να είστε όλοι εκεί!»…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη

Πηγή:tharrosnews.gr

 
z