Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Φθινοπωρινοί και χειμερινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο!!!

Μια χώρα διάσημη για τις φυσικές ομορφιές της, τα γοητευτικά τοπία της και τη γνήσια φιλοξενία των ανθρώπων της, η Ελλάδα, επιφυλάσσει στους επισκέπτες της αμέτρητες ταξιδιωτικές εκπλήξεις κάθε εποχή του χρόνου.


Κι ενώ το ελληνικό καλοκαίρι έχει χαραχτεί στην καρδιά όλων ως η απόλυτη εμπειρία, το φθινόπωρο και ο χειμώνας δίνουν στη χώρα μας μια διαφορετική γοητεία.

Χωριά φωλιασμένα στην αγκαλιά επιβλητικών βουνών, παραδοσιακοί οικισμοί στην σκιά χιονοσκέπαστων κορυφών και σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα και υποδομές, υπόσχονται να κλέψουν ένα κομμάτι από την καρδιά κάθε ταξιδιώτη.
Ανακαλύψτε την ξεχωριστή ομορφιά κάθε ελληνικού προορισμού και γεμίστε την καρδιά σας μοναδικές συγκινήσεις!

Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΑρχαία Ολυμπία, Ηλεία
Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Στη Δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη και κοιλάδα των θεών, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα, στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης και συνεδρίων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα.

Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου. Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.

Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων όταν διέμενε στην Ολυμπία, προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες.

Επισκεφθείτε το μουσείο της Ολυμπίας και δείτε από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, την Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΒυτίνα, Αρκαδία
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Μαινάλου, η Βυτίνα έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση.

Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Επαναστατική, εκτός των άλλων, η Βυτίνα αποτέλεσε την πατρίδα πολλών άξιων οπλαρχηγών και καπεταναίων, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Μάλιστα, ο οικισμός της πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές.

Πολλά χρόνια αργότερα υπήρξε αξιόλογο κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας και ακόμα και σήμερα θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια.

Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο.

Γύρω της είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές.

Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκιστο κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.

Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατέλειωτους περιπάτους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο Δρόμος της Αγάπης, μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα.

Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε οικισμούς εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ανεβείτε στο λόφο του Αη - Λιά για να απολαύσετε την υπέροχη θέα και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγών Θεοδώρων.

Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο δημοφιλές χιονοδρομικό του Μαινάλου, αλλά και στα πανέμορφα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Λαγκάδια.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΔίβρη, Ηλεία
Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή Δίβρη είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας, στα σύνορα των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας.

Το όνομα «Λάμπεια» δόθηκε στο χωριό λόγω της τοποθεσίας στην οποία είναι χτισμένο, στα Λάμπεια Όρη του Ερυμάνθου.

Το όνομα «Δίβρη», με το οποίο το χωριό είναι γνωστό στους ντόπιους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, έχει πιθανότατα σλάβικη ρίζα και σημαίνει «δροσιά»

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ. Λόγω του δύσβατου της περιοχής και της ορεινής τοποθεσίας της, στη Λαμπεία δεν υπήρξε ποτέ έντονη παρουσία κατακτητών, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, οι οποίοι προτιμούσαν για στρατηγικούς λόγους να στρατοπεδεύουν στα πεδινά του νομού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να μπορέσει να ανθίσει τόσο οικονομικά όσο και πνευματικά, καθώς και να προσφέρει κατά καιρούς αγωνιστές στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους.

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τη μονή Ζωοδόχου Πηγής στην οποία λειτουργούσε και κρυφό σχολειό, το σήμερα ανοιχτό για τους επισκέπτες.

Σήμερα οι περίπου χίλιοι μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και την κτηνοτροφία.
Η Λάμπεια περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, ενώ οι συνοικισμοί της έχουν διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή πελοποννησιακή αρχιτεκτονική.

Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, το κρυφό σχολείο και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΠόρος
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το καταπράσινο νησί του Πόρου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Αργοσαρωνικό, αφού μπορεί κάποιος να τον προσεγγίσει και οδικώς από τον Γαλατά.

Ο Πόρος από την αρχαιότητα αποτελείται από δυο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρεία, που σημαίνει καλή αύρα. Σήμερα τα δυο αυτά νησάκια ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή γέφυρα και το πρώτο φιλοξενεί την πόλη του Πόρου.
Ιστορικά το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αλλά και μετέπειτα, όταν έγινε η έδρα της κυβέρνησης, από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου του 1827. Έναν χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε στον Πόρο η σύσκεψη των Τριών Δυνάμεων, που καθόρισε τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι τα πευκοδάση, που καλύπτουν τους λόφους του και φτάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες του.

Η πόλη και λιμάνι του νησιού αποπνέει μια νεοκλασική γοητεία. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στολισμένη με όμορφα νεοκλασικά κτίρια και παλιές γειτονιές, που σε ταξιδεύουν σε εποχές πιο ήρεμες και ξέγνοιαστες. Από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού είναι η Βίλα Γαλήνη. Χτισμένη το 1892, φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Ρολόι, που δεσπόζει από το 1927 στο ψηλότερο σημείο του λόφου, αγναντεύοντας το φυσικό κανάλι, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, αλλά και το περίφημο Λεμονοδάσος στην απέναντι ακτή. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική και αξίζει την επίσκεψη.

Περπατώντας στα στενά δρομάκια της πόλης, στην καρδιά του οικισμού θα ανακαλύψετε όμορφα μαγαζάκια τέχνης, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφετέριες. Η καρδιά του νησιού όμως χτυπά στην όμορφη περαντζάδα του λιμανιού. Φιλόξενα στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας και όλα τα γούστα βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ, ενώ κάτοικοι και τουρίστες απολαμβάνουν την παραθαλάσσια βόλτα τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην πλατεία Κορυζή και διαθέτει μια συλλογή από ευρήματα, που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή.

Στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού του
Πόρου, θα δείτε το Μπούρτζι, ένα μικρό νησάκι, που φιλοξενεί ένα μικρό κάστρο του 1827. Χτίστηκε για την προστασία του λιμανιού και σήμερα είναι ακατοίκητο.

Ο φάρος του Πόρου αποτελεί ένα ακόμα μνημείο του νησιού, που κουβαλά τη δική του ιστορία. Βρίσκεται στο ακρωτήριο Ντάνα και θα τον δείτε λίγο πριν φτάσετε με το πλοίο στο λιμάνι του νησιού.

Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στη Σφαιρία και ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΒάθεια, Μάνη
Ίσως ο πιο εντυπωσιακός και γραφικός οικισμός της Μάνης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Παρθενώνας της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, η Βάθεια δεσπόζει σαν μια μικρή ακρόπολη, στην κορυφή ενός λόφου.
Κτίστηκε κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της τον 19ο αιώνα. Κατά την περίοδο της μεγάλης φυγής των κατοίκων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, έφτασε μέχρι το 1980 να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλελειμμένη.

Διαθέτει πολυάριθμους καλοδιατηρημένους πύργους σε οχυρωματική διάταξη, οι οποίοι είχαν ανακαινιστεί από τον ΕΟΤ την δεκαετία του 80 και λειτούργησαν ένα διάστημα ως ξενώνες.

Εκατόν σαράντα τέσσερα οικήματα, κατανεμημένα σε τέσσερις διακριτές συνοικίες συνθέτουν αυτόν τον πυκνά χτισμένο πετρόκτιστο οικισμό. Στην αρχιτεκτονική μορφή των κτηρίων και στην χωροταξία του αντικατοπτρίζεται η προαιώνια διαμάχη μεταξύ των οικογενειών της Βάθειας, με στόχο να καταλάβουν την κορυφή του λόφου, στρατηγικό σημείο και σύμβολο επικυριαρχίας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Οι διώροφοι και τριώροφοι επιβλητικοί μανιάτικοι πύργοι, αποτελούν έναν ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό θησαυρό και μαζί με τα υπόλοιπα πετρόχτιστα κτίσματα του οικισμού δημιουργούν ένα πραγματικό οχυρό - φύλακα της περιοχής.
Περπατώντας στα λιθόκτιστα μονοπάτια του χωριού, θα δείτε ότι κάθε γειτονιά είναι οργανωμένη ως αυτόνομη και αυτάρκης μονάδα, που αποτελείται από έναν πολεμόπυργο, μια εκκλησία, οχυρά, ιδιωτικούς δρόμους και μικρά δρομάκια, τις ρούγες.

Στην Βάθεια υπάρχουν πολλές εκκλησίες που οικοδομήθηκαν με υλικά από την αρχαία πόλη Καινήπολις που βρισκόταν στην γύρω περιοχή.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΒυτίνα, Αρκαδία
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Μαινάλου , η Βυτίνα έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση.

Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Επαναστατική, εκτός των άλλων, η Βυτίνα αποτέλεσε την πατρίδα πολλών άξιων οπλαρχηγών και καπεταναίων, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Μάλιστα, ο οικισμός της πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές.

Πολλά χρόνια αργότερα υπήρξε αξιόλογο κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας και ακόμα και σήμερα θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια.

Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο.

Γύρω της είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές.

Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκιστο κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.

Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατέλειωτους περιπάτους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο Δρόμος της Αγάπης, μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα.

Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε οικισμούς εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ανεβείτε στο λόφο του Αη – Λιά για να απολαύσετε την υπέροχη θέα και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγών Θεοδώρων.

Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο δημοφιλές χιονοδρομικό του Μαινάλου, αλλά και στα πανέμορφα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Λαγκάδια.

Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΛαγκάδια, Αρκαδία
Ο παραδοσιακός οικισμός Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό.

Κτισμένο σε απότομη πλαγια του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση, φαίνεται να κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας.

Το χωριό ορίζεται από τον εθνικό δρόμο στον Πάνω και στον Κάτω Μαχαλά. Ο Κάτω Μαχαλάς είναι μία ρεματιά, στην οποία κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, που αποτελεί παραπόταμο του Λάδωνα.

Δημιουργώντας σε όλη την Ελλάδα υπέροχα αρχιτεκτονήματα, οι χτίστες των Λαγκαδιών, δεν μπορούσαν παρά να φτιάξουν ένα χωριό - κόσμημα.

Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.

Εκτός από το τοπίο, τα τρεχούμενα νερά, τις παραδοσιακές βρύσες και τα γεφύρια, σημαντικά αξιοθέατα στα Λαγκάδια αποτελούν οι ναοί των Ταξιαρχών και του Τίμιου Προδρόμου. Χτίστηκαν και οι δύο το 1808 σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσαν οι Τούρκοι.

Σήμερα τα Λαγκάδια είναι ένας σύγχρονος ταξιδιωτικός προορισμός με ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, εξαιρετικό φαγητό και άφθονες επιλογές διασκέδασης,  δραστηριοτήτων   και κοντινών αποδράσεων.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΆγιος Νικόλαος, Μεσσηνία
Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου χτισμένο στη χερσόνησο της Μάνης στη νότια Ελλάδα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό, αναπτύσσοντας υποδομές για την φιλοξενία τουριστών.
Το χωριό βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της Καλαμάτας, στην ανατολική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου και περίπου 4 χιλιόμετρα νότια της κοσμοπολίτικης Στούπας.

Διατηρώντας αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ο οικισμός απαρτίζεται από όμορφα κτίσματα και νεόκτιστες εξοχικές κατοικίες, χτισμένες στα γραφικά δρομάκια, που οδηγούν στο φιλόξενο λιμανάκι του.

Το χωριό ονομάζεται και Σελίνιτσα, που προέρχεται από τη μικρή Σελήνη και μάλιστα το όνομα αυτό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλούς ντόπιους.

Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε κέντρο μάχης κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και από εκείνη την εποχή διατηρούνται ακόμα τρεις πύργοι, που χτίστηκαν σε στρατηγικά σημεία του οικισμού. Ο ψηλότερος από αυτούς, ύψους 20 μέτρων δεσπόζει στον κεντρικό δρόμο.

Στο χωριό βρίσκεται μια μικρή γραφική παραλία με ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του Παμίσου, όπου υπήρχε η αρχαία Πέφνος και απέναντί της το νησάκι Πέφνος, τόπος γέννησης των Διόσκουρων.

Απολαύστε τον καφέ σας δίπλα στη θάλασσα στα παραδοσιακά καφενεία και δοκιμάστε φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια κατά μήκος της προβλήτας.

Από τον Άγιο Νικόλαο θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την γύρω περιοχή μέσα από πεζοπορικές ή και ποδηλατικές διαδρομές. Βυζαντινές εκκλησίες, μανιάτικοι πύργοι, τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου, αλλά και τα όμορφα γύρω χωριά θα σας γοητεύσουν. 

Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώνα
Ζαρούχλα, Αχαΐα
Ο φιλόξενος, ορεινός οικισμός της Ζαρούχλας αποτελεί έναν αγαπημένο χειμερινό προορισμό, αφού προσφέρει μια ιδανική επιλογή για μια χαλαρωτική απόδραση στη φύση.

Η Ζαρούχλα, πνιγμένη στο πράσινο και τα νερά, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.037 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού και απέχει από την Αθήνα περίπου δυόμιση ώρες, από τις οποίες τα τελευταία 45 χιλιόμετρα ανάβασης στο βουνό είναι και τα πιο δύσκολα.

Όταν όμως τελικά φτάσετε το σκηνικό σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Απόλυτη ηρεμία, πεντακάθαρος αέρας και παντού πράσινο.

Πρόκειται για ένα από τα Κλουκινοχώρια, ονομασία που προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατία, όπου η περιοχή και τα χωριά γύρω από την Ακράτα και στον δρόμο προς τα Καλάβρυτα ήταν φέουδο του Λατίνου αρχιεπίσκοπου Πάτρας, Αντέλμου του Κλουνύ, ο οποίος έπειτα παραχώρησε τα χωριά στο Αβαείο του Κλουνύ, όπου από το όνομα του ονομάστηκαν Κλουκινοχώρια.

Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε η Ζαρούχλα. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο ναοί, ο ένας του 12ου και ο άλλος του 13ου αιώνα, που δείχνει ότι επί Φραγκοκρατίας ήδη κατοικούνταν.

Ο όμορφος οικισμός είναι διάσπαρτος από επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας.

Μόλις 18 χλμ μακριά βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με το οποίο το χωριό συνδέεται με καινούρια ασφαλτοστρωμένη οδό, χωρίς να περνά μέσα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Η περιοχή έχει πολλά σημεία προς εξερεύνηση, όπως τη λίμνη του Δόξα και το Φενεό. Η διαδρομή προς Φενεό, είναι μοναδική με γιγαντιαία έλατα που νομίζεις ότι θα σε αγκαλιάσουν και τελικά όταν φτάσεις στη λίμνη με το ίδιο όνομα αποζημιώνεσαι για τη δύσκολη διαδρομή και γεμίζεις εικόνες για τον υπόλοιπο χρόνο και γιατί όχι επαναπροσδιορίζεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα που θεωρούσες σημαντικά.

Πριν γυρίσετε στην Αθήνα θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τη μικρή Ζαρούχλα, με τον πλακόστρωτο δρόμο και τα ταβερνάκια, τα πέτρινα σπιτάκια και τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΚαρύταινα, Αρκαδία
Επιβλητική και αρχοντική με το Φράγκικο κάστρο στην απόκρημνη κορυφή του λόφου, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου από τον 13ο αιώνα, και τον Αλφειό να κυλάει στους πρόποδές του ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Μοριά.

Γιατί εκεί βρίσκεται η Καρύταινα, στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.

Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας.
Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα χτισμένα με παραδοσιακό στυλ, παλιά αρχοντικά, πάνω και κάτω μαχαλάς, πέτρινες κρήνες, μαγαζιά με κατώγια, ρούγες, βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια -με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης- και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά της Καρύταινας μεγάλο φαράγγι, συμβάλλοντας στη φυσική οχύρωση της περιοχής. Πάνω στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας.

Το πρώτο είναι μονότοξο, χτισμένο το 1880 και διασώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση.[3] Το δεύτερο ήταν πεντάτοξο, όμως σε μία μάχη την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε η κύρια καμάρα του και παραμένει έως σήμερα κατεστραμμένο.

Στην περιοχή αυτή λειτουργούσαν στο παρελθόν πολλοί νερόμυλοι, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα.
Επισκεφθείτε  το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό.

Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Ορος -θα πάτε από το Ανω Κοτύλιο, άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα , την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΚαλάβρυτα, Αχαΐα
Η γραφική και φιλόξενη κωμόπολη των Καλαβρύτων αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς προσφέρει εξαιρετικές υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του χιονοδρομικού κέντρου.
Χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 737 μέτρων τα Καλάβρυτα απέχουν 77 χλμ. από την Πάτρα (περίπου 1,5 ώρα) και 180 χλμ. από την Αθήνα.

Τα Καλάβρυτα ιστορικά εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα Κυναίθη. Το όνομα φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι. Η Κυναίθη τοποθετείται Ν.Α. των σημερινών Καλαβρύτων στο χώρο μεταξύ του εξωκλησιού του Αγίου Κωνσταντίνου και του Κάστρου.

Το σημερινό τους όνομα, που εμφανίστηκε με την φραγκοκρατία οφείλεται στις καλές και δροσερές πήγες που έτρεχαν μέσα και έξω από την πόλη. Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα.

Περπατήστε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης με τα δεκάδες τουριστικά μαγαζάκια, τα παραδοσιακά καφέ και τα εστιατόρια και αφεθείτε στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του οικισμού.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται μέσα στην πόλη ή στις παρυφές της και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Tα Καλάβρυτα, αποτελούν τη βάση τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο, όσο και για πολλές φυσιολατρικές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Το χειμώνα φυσικά οι περισσότεροι περνούν τη μέρα τους στο χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14 χλμ. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς περνά μέσα από το ελατόδασος, το οποίο είναι ακόμα πιο όμορφο, όταν είναι χιονισμένο. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να απολαύσουν μία θαυμάσια βόλτα στα σπήλαια των Λιμνών ή να κανονίσουν μαθήματα σκι στο χιονοδρομικό.

Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.
Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο Καπή, που βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς, όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν.

Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός, που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες, που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΠύλος, Μεσσηνία
Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου δεσπόζει μια πόλη με έντονο νησιώτικο χαρακτήρα και γοητευτική ατμόσφαιρα. Η Πύλος είναι μια όμορφη πολιτεία, χτισμένη γύρω από ένα λιμανάκι σαν ζωγραφία.

Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Nέστορα, σχεδιάστηκε μετά από την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες.

Απλώνεται αμφιθεατρικά σε ένα πανέμορφο περιβάλλον στα χρώματα του Iονίου πελάγους και της μεσσηνιακής γης, σε ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο, με τη νήσο Σφακτηρία να ορίζει την ομορφιά της και με τον όρμο του Nαβαρίνου στην αγκαλιά της.

Πέτρινα σπίτια με χρωματιστές λεπτομέρειες λουλουδιών, φιλόξενες αυλές, ρομαντικά στενά και στο κέντρο της η πλατεία των Τριών Nαυάρχων με τα καφέ να σας προσκαλούν για στιγμές χαλάρωσης κάτω από τους φοίνικες και τον αιωνόβιο πλάτανο.

Η πλατεία είναι αφιερωμένη στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και σε στο κέντρο της θα δείτε το μνημείο με τα ονόματα των επικεφαλής του συμμαχικού στόλου στην ιστορική ναυμαχία.

Δεξιά και αριστερά του δεσπόζουν ένα βενετσιάνικο και ένα τούρκικο κανόνι. Στις 20 Οκτωβρίου γιορτάζονται στην πόλη τα Ναβαρίνια, με μια πλειάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ψηλά στον λόφο υψώνεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου και στο λιμάνι θα δείτε το Δημαρχείο και δίπλα του η ανακαινισμένη διώροφη οικία του ολυμπιονίκη Kωστή Tσικλητήρα, όπου θα στεγαστεί μελλοντικά η Βιβλιοθήκη και η Πινακοθήκη του Δήμου Πύλου.

Στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο φιλοξενείται το Ινστιτούτο Aστροσωματιδιακής Φυσικής «Nέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου εκπονείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως.

Περπατήστε στα στενάκια που ξετυλίγονται γύρω από την πλατεία και ανακαλύψτε τα λογής λογής τουριστικά μαγαζάκια και τα ανηφορικά δρομάκια με τα σκαλοπάτια, που θα σας οδηγήσουν στα ψηλότερα τμήματα του οικισμού.

Από την άκρη του οικισμού εύκολα φτάνει κανείς στο κάστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Eλλάδα, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από τον 16ο αιώνα και μετέπειτα.

Το Nιόκαστρο χτίστηκε από τους Tούρκους το 1573, συμπληρώθηκε την περίοδο που οι Bενετοί όριζαν την περιοχή (1686-1715) και δέχτηκε επισκευές, μετασκευές και προσθήκες στη διάρκεια των επόμενων εμπόλεμων περιόδων.

O περίπατος στον περίδρομο του Nιόκαστρου ξεδιπλώνει τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Ναβαρίνου και την ανοιχτή θάλασσα του Iονίου.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΣτεμνίτσα, Αρκαδία
Η ιστορική Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Αρκαδίας, χτισμένη στο Μαίναλο, σε ύψος 1080 μέτρων, αγκαλιασμένη από κερασιές, καρυδιές και πλατάνια.

Η περιοχή είναι από την αρχαιότητα γνωστή ως Υψούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα αλλά εικάζεται ότι έγινε τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά την εποίκιση των περιοχών από Σλάβους, καθώς Στεμνίτσα σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά.
Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες. 

Η Στεμνίτσα έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985 και αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο της περιοχής για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τη μαγευτική θέα στην φύση και τα φιλόξενα καλντερίμια της, με τα κάθε λογής παραδοσιακά καταστήματα και καταλύματα.

Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο μεταλλοτεχνίας και οι πλανόδιοι κυρίως τεχνίτες της δημιούργησαν έργα εξαιρετικής τέχνης και πέρα από τα σύνορα της Αρκαδίας.

Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων, γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες,σιδηρουργούς και χρυσοχόους.

Στην επανάσταση του '21 η Στεμνίτσα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά.

Ο περίπατος στον οικισμό αποκαλύπτει στον επισκέπτη επιβλητικά πέτρινα πυργόσπιτα, όπως το τριώροφο της οικογένειας Ροΐλου και Γιαννάκου Κολοπανά, καθώς και τις οικίες Μπουρνάζου και Χατζή, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο.

Εδώ αναπαρίστανται τα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του αργυροχόου, του καμπανά, του γανωματή, του κηροπλάστη και στεγάζεται μία ενδιαφέρουσα συλλογή με μεταβυζαντινές εικόνες, έργα κεραμικής, κεντητικής, ξυλογλυπτικής, υφαντά και ενδυμασίες.

Περπατήστε στα σοκάκια του οικισμού με τα υπέροχα σπίτια και καταλήξτε στη ζωντανή πλατεία για φαγητό και γλυκό.
Οι πολλές πέτρινες θολωτές κρήνες, η εντυπωσιακή θέα από το ύψωμα Κάστρο, τα υπέροχα ντόπια γλυκίσματα, όλα σε τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλλους ανάμεσα στο ελατόδασος και τις ομορφιές από το φαράγγι του Λούσιου θα σας μαγέψουν.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΚυπαρισσία, Πελοπόννησος
Η όμορφη, παραθαλάσσια πόλη της Κυπαρισσίας, στα δυτικά του νομού Μεσσηνίας, είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση και απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, έως τα νερά του Ιονίου.
Είναι πρωτεύουσα και έδρα του δήμου Τριφυλίας, ενώ η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου.

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως «Κυπαρισσίεντας» και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του Νέστορα.
Ήταν μία πόλη που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, και μάλιστα έκοψε και δικό της νόμισμα το 199 π.Χ. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια χτίστηκε το κάστρο της Αρκαδιάς, επάνω στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης της Κυπαρισσίας.

Το κάστρο, που ήταν επίσης γνωστό ως ο «Πύργος του Ιουστινιανού», δέχθηκε πολλές αλλαγές ανά τους αιώνες, ανάλογα με τους εκάστοτε κατακτητές του, στέκει όμως μεγαλόπρεπο ως τις μέρες μας και αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη.

Η Κυπαρισσία σήμερα είναι μία ιδιαίτερα αξιόλογη πόλη, με άριστες υποδομές και άρτια οργάνωση. Διαθέτει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης, ενώ είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο.
Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή.

Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ) και τα καλντερίμια. 

Ναύπλιο, Πελοπόννησος 
Το Ναύπλιο είναι μια ιδανική επιλογή ακόμα και για αυθημερόν βολτίτσα, αφού απέχει μόνο μιάμιση ώρα από την Αθήνα και τα σοκάκια του στην παλιά πόλη είναι ονειρικά για καφεδάκι ή ουζάκι με μεζέδες!

Η όμορφη μικρή πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται στο καταπράσινο νομό Αργολίδας, η οποία στην αρχαιότητα θεωρούνταν το κέντρο της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, από το 1600 έως το 1100 π.Χ., κάτω από την Μυκηναϊκή κυριαρχία, σταδιακά μειώθηκε. Μετά από αυτό, οι Δωριείς ήρθαν και έλεγξαν την τύχη της περιοχής μέχρι την κατάκτηση της χώρας από τους Ρωμαίους.

Όταν είστε εκεί, μπορείτε να αισθανθείτε ότι βυθίζεστε στην ιστορία της μέσα στο παρελθόν της. Αφιερώστε χρόνο για να δείτε μερικές από τις τοποθεσίες, είτε ανεβαίνοντας τα 857 σκαλοπάτια που οδηγούν στο ενετικό κάστρο του Παλαμηδίου, που στεφανώνει την πόλη, είτε όταν περιφέρεστε στην Ακροναφπλία. Στη συνέχεια, στο Μπούρτζι, την οχυρωμένη νησίδα που επιπλέει στη μέση του κόλπου.

Σύντομα, θα ανακαλύψετε μια νέα οπτική και αίσθηση, καθώς το Ναύπλιο είναι γεμάτο από τη χαρά της ζωής. Καθώς περιφέρεστε, θα ανακαλύψετε τα γραφικά εστιατόρια στην προκυμαία, τα θερινά σινεμά, τα μπαρ και τη μουσική που σας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους, τη θάλασσα και τη γη.

Στην Πλατεία Συντάγματος, μπορείτε επίσης να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα του από τις διάφορες περιόδους και τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και την Ασίνη, το οποίο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό ενετικό κτίριο, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό σπίτι.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΤρίκαλα, Κορινθία
Ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι, μια ανάσα μακριά από την Αθήνα σας υποδέχεται σε μια καταπράσινη πλαγιά με θέα από τις βουνοκορφές της Κυλλήνης ως τον Κορινθιακό Κόλπο. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν άκρως δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις.

Τα Τρίκαλα χωρίζονται σε τρεις συνοικίες, τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα, με τα Άνω να κατέχουν τα σκήπτρα της τουριστικής φήμης των Τρικάλων.

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Άνω Τρίκαλα εντυπωσιάζουν με τους ψηλούς πύργους και το μαγευτικό φυσικό τοπίο από καρυδιές και πλατάνια.

Στον οικισμό θα βρείτε το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος και δυο χιλιόμετρα μακριά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Στα Μεσαία Τρίκαλα υπάρχουν οι περισσότερες επιλογές διαμονής, με τους παραδοσιακούς ξενώνες να προσφέρουν την ιδανική επιλογή για χαλαρωτικές και ρομαντικές στιγμές μέσα στη φύση.

Ανάμεσα στα μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, αναζητήστε και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα του 9ου αιώνα.

Ακόμη πιο χαμηλά, στα Κάτω Τρίκαλα, πανύψηλα πλατάνια και γραφικά ταβερνάκια σας περιμένουν, με τους ρυθμούς να πέφτουν κι άλλο στην παλαιότερη από τις τρεις συνοικίες.

Εδώ μένουν και οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι των Τρικάλων. Δείτε την πετρόκτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη.

Από τα χωριά ξεκινούν γραφικά μονοπάτια, που οδηγούν στο βουνό, στα δάση και τα χωριά της περιοχής.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΓύθειο, Πελοπόννησος
Μια από τις πιο όμορφες πόλεις στα νότια της Πελοποννήσου, ο ιστορικός οικισμός του Γυθείου είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί τον κυριότερο λιμένα του Λακωνικού Κόλπου και τον δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα.

Το σύγχρονο Γύθειο υψώνεται στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου «Λαρυσίου όρους», που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους «Ακούμαρος» ή «Κούμαρος», ακριβώς πάνω από τον κυρίως λιμένα, που θεωρείται ο ασφαλέστερος της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και από τον οποίο πραγματοποιούνται εξαγωγές εσπεριδοειδών (ιδίως πορτοκαλιών), λαδιού, ελαιών και άλλων παραγώγων αυτών.

Το γραφικό του λιμάνι με τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά ανηφορικά σοκάκια, που το πλαισιώνουν, κατακλύζεται από κόσμο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κάθε εποχή του χρόνου οι ήρεμοι ρυθμοί της πόλης προσελκύουν τους ταξιδιώτες, που θέλουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές της λακωνικής γης.

Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος φάρος και ο μικρός ναός Αγ. Νικολάου.
Το νησάκι «Κρανάη» αποτέλεσε σύμφωνα με τη μυθολογία το καταφύγιο της ωραίας Ελένης και του εραστή της Πάρη πριν φύγουν για την Τροία.

Κοντά στην είσοδο της πόλης, στα βόρεια, θα συναντήσετε το αρχαίο θέατρο της περιοχής. Ανακαινίστηκε από τους Ρωμαίους και μέχρι σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις το καλοκαίρι. Πάνω από το θέατρο, στην κορυφή του λόφου μπορεί να δει κανείς τα ερείπια των τειχών της αρχαίας ακρόπολης.

Απολαύστε τις βόλτες σας στην πόλη και τον καφέ ή το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες μαγαζάκια δίπλα στη θάλασσα.

Η πόλη θα αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω περιοχή. 


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΔημητσάνα, Αρκαδία
Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, η ιστορική Δημητσάνα είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο διατηρητέος οικισμός της υποδέχεται τους ταξιδιώτες σε ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο με τα πέτρινα σοκάκια, σπίτια και αρχοντικά, εκκλησιές και όμορφες γειτονιές να αποκαλύπτονται σε κάθε γωνιά.

Περπατήστε ανάμεσα στα πετρόκτιστα κτήρια, στα φιδωτά δρομάκια του οικισμού και ανακαλύψτε τα όμορφα γεφύρια και τις νερορτιβές της Δημητσάνας.

Η ίδια αποτελεί και ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της.

Παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικά πιάτα και όμορφα καφέ με τζάκια υπάρχουν διάσπαρτα στο χωριό.
Περάστε και από το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε στη Δημητράνα για την ανάδειξη των παραδοσιακών υδροκίνητων εγκαταστάσεων που παλιότερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στην περιοχή.

Μια όμορφη εκδρομή περίπου μιας ώρας από τη Δημητσάνα, για να γνωρίσετε το δάσος του Μαινάλου, είναι αυτή: Δημητσάνα - Στεμνίτσα - Δάσος Μαινάλου - Ελάτη - Βυτίνα - Καρκαλού - Δημητσάνα.

Το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας).

Η θέα της κοιλάδας που ρέει ο Λούσιος από το ύψωμα της Δημητσάνας, ως την Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου, μένει εμπειρία χαραγμένη στην μνήμη.


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΧωριό Κοσμάς, Αρκαδία, Πελοπόννησος
Ο Κοσμάς είναι από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Είναι ο τελευταίος σταθμός στην Αρκαδία στο δρόμο για την Λακωνία, χτισμένο στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150 μ.σε καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο, με υπέροχα ελατοδάση. Στο τοπίο κυριαρχούν άφθονα νερά, πηγές και ρεματιές, μια παρθένα φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Η διαδρομή από το Λεωνίδιο – από το οποίο απέχει 32 χλμ. - είναι συναρπαστική. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος.

Εξ' ίσου εξαιρετική είναι και η διαδρομή προς το κοντινό πανέμορφο οροπέδιο του Πάρνωνα, στα όρια με την Λακωνία. Και οι δύο   διαδρομές, από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά και από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, θεωρούνται από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Ελλάδας.

Η κεντρική πλατεία του χωριού, σκεπασμένη με θεώρατα πλατάνια (που φυτεύτηκαν το 1883), με γραφικά καφενεία και ταβέρνες και με μαγευτική θέα, είναι πανέμορφη. Στο κέντρο της  δεσπόζει η ωραία εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας τρείς όμορφες κρήνες χύνουν αδιάκοπα τα νερά τους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα και ακολουθούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το χωριό έχει θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο και όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται τα νησιά Σπέτσες και Υδρα. Στο χωριό ξεχωρίζουν το Δημοτικό Σχολείο και το Κοινοτικό κατάστημα. Στον Κοσμά υπάρχει βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Κοινότητας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και μικρή πινακοθήκη και λαογραφική συλλογή.

Στην περιοχή του Κοσμά κατά την αρχαιότητα υπήρχε η κώμη "Σελινούς".  Μάλιστα, στο λόφο του προφήτη Ηλία του χωριού υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό "Μαλεάτη Απόλλωνα". 

Μεγάλη ήταν η παράδοση των Κοσμιτών μαστόρων στις πέτρινες κατασκευές. Ο Κοσμάς είναι επίσης ονομαστός για τα ντόπια κρεατικά του και το μέλι που παράγεται εκεί. 


Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΜονεμβασιά, Λακωνία
Ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στη χώρα μας, η γοητευτική Μονεμβασιά μαγεύει τους επισκέπτες της με την βυζαντινή της καστροπολιτεία.

Επιβλητικά τείχη προστατεύουν έναν απαράμιλλης ομορφιάς οικισμό, παλιά αρχοντικά ατενίζουν περήφανα το βαθύ μπλε της θάλασσας, στενά λιθόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε ιστορικές εκκλησίες και μια ρομαντική ατμόσφαιρα θα σας πλημμυρίζει από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στο περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Γνωστή ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» η Μονεμβασιά είναι ένα μικρό νησί, που ενώνεται με ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους.

Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο - «μόνη έμβαση» απ' όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβασιά - αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.

Το κεντρικό καλντερίμι του κάστρου σας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε κάθε πτυχή αυτής της ζωντανής και καλοδιατηρημένης καστροπολιτείας.

Μεσαιωνικά τείχη την περιβάλλουν και ο μεγάλος βράχος, στην αγκαλιά του οποίου είναι χτισμένη την προστάτευε από τους κατακτητές, κάνοντας την αόρατη από τη μια πλευρά.

Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του.

Περπατώντας στον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο δεν θα προλαβαίνετε να γυρίζετε δεξιά και αριστερά, ανακαλύπτοντας ένα ένα τα κουκλίστικα μαγαζάκια, που πωλούν από αντικείμενα τέχνης, μέχρι εντυπωσιακά κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια και φυσικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο μεγάλο πλάτωμα της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού, με το χαρακτηριστικό κανόνι απ' έξω. Αφιερωμένη στον Χριστό που σύρεται (Ελκόμενος) στο μαρτύριο, η επιβλητική εκκλησία φιλοξενεί μερικές σπάνιες μεταβυζαντινές εικόνες και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παντελής έλλειψη τοιχογραφιών.
Απέναντι θα δείτε το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς.

Ανακαλύψτε τις 40 εκκλησίες, που κρύβονται σε κάθε γωνιά του οικισμού και επισκεφθείτε την Παναγία της Χρυσαφίτισσας, σε ένα πανέμορφο μεγάλο άνοιγμα, την Παναγιά Μυρτιδιώτισσα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Στέφανο και τόσες ακόμα.

Παίρνοντας το δρόμο για την πάνω πόλη, τον λεγόμενο «Γουλά», θα ακολουθήσετε μια 15λεπτη ανηφορική διαδρομή. Αξίζει να σταματήσετε σε πολλά σημεία, όπου δημιουργείται πλάτωμα, για να θαυμάσετε τη θέα της καστροπολιτείας από ψηλά.

Τα μοναδικής αισθητικής πέτρινα κτίσματα με τις σκεπές από κεραμίδια, συνθέτουν μια πόλη - ζωγραφιά. Στο ψηλότερο σημείο του βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το εντυπωσιακότερο κτίριο της πάνω πόλης.
Ο ναός χτίστηκε το 12 αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Στη σύγχρονη πόλη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές, που θα ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη.Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώναΚαλαμάτα, Μεσσηνία
Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας, αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί.

Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ελαιώνες, που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της εύφορης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό κέντρο και σε σημαντικό λιμάνι.

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στην πόλη, είναι το ιστορικό της κέντρο. Η περιπλάνηση στα δρομάκια του, εκτός από την ανακάλυψη σημαντικών μνημείων και Μουσείων παραπέμπει σε εικόνες και επαγγέλματα του παρελθόντος, που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

Εδώ, ο επισκέπτης θα γνωρίσει και τα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, αφού είναι πολλά τα μαγαζάκια που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς.

Ξεκινώντας από το Κάστρο, κατευθυνθείτε μέσα από τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου στην οδό Αριστομένους. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσει το Δημαρχείο, το Πανταζοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, την κεντρική πλατεία της πόλης με τα πολυάριθμα καφέ γεμάτα χειμώνα-καλοκαίρι και τα δεκάδες καταστήματα στους κάθετους δρόμους.

Συνεχίστε μέχρι το Πάρκο των Σιδηροδρόμων, ένα αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει μηχανές τρένων και βαγόνια κάθε εποχής αρμονικά τοποθετημένα σε ένα πράσινο τοπίο που αποτελεί και χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.
Η λεωφόρος Ναυαρίνου, η λεγόμενη «παραλία», είναι ένα από τα χαρίσματα της πόλης, Ζωντανή όλες τις ώρες της μέρας, προσκαλεί τον επισκέπτη να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του, να απολαύσει φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες και να διασκεδάσει μέχρι πρωίας στα νυχτερινά κέντρα.

Το κάστρο της Καλαμάτας σε ένα πευκόφυτο λόφο με θέα τη θάλασσα, κτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική.

Αξίζει ακόμα να δείτε τη Μονή Καλογραιών, την επιβλητική Μητρόπολη, το βυζαντινό λαό των Αγίων Αποστόλων, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και τη Δημοτική Πινακοθήκη.


Πηγή:newsbeast.gr


 
z