Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Ενα βήμα πριν το λουκέτο ο Επικούριος Απόλλωνας

Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, καθώς δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας φύλακας στο χώρο, καθώς ο τελευταίος συνταξιοδοτήθηκε.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα είχε γίνει αναφορά στην οριακή κατάσταση λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν κλειστός καθημερινά μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ δεν λειτουργούσε καθόλου Σαββατοκύριακα και αργίες.

Για το θέμα εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία κάνει λόγο για "εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη".

Πρόκειται για εξέλιξη που «ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας την επισήμανση της ΠΕΥΦΑ, η οποία εδώ και χρόνια έχει σε όλους τους τόνους προσπαθήσει να καταδείξει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Τώρα, μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου αρχαιοφύλακα, ο χώρος ουσιαστικά έκλεισε για το κοινό, με συνέπειες, τόσο για το ίδιο το ΥΠΠΟΑ, όσο και για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ήδη εκφράσει μέσω των φορέων της την έντονη αντίδρασή της, αλλά κύρια δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρει η Ενωση. Ταυτόχρονα, η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε, ακόμη καλύτερα, μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης».

«Μέχρι τότε, να προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούριου Απόλλωνα» λένε οι αρχαιοφύλακες.
Οι εικόνες, που μας μετέφεραν προ ημερών από τον αρχαιολογικό χώρο, με Βρετανούς τουρίστες να δυσανασχετούν στη θέα του λουκέτου, οι οποίοι ζητούσαν από Ελληνες που βρίσκονταν εκεί να τους εξηγήσουν τι συνέβαινε, είναι ενδεικτικές της κατάστασης.
Πηγή eleftheriaonline.gr

 
z