Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Ενυδάτωση: Ένα τρικ για καλύτερη συγκέντρωση στη δουλειά

Έστω και μία ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, υπνηλία, αίσθημα κόπωσης, δυσφορίας, ελλειπή συγκέντρωση και μειωμένα αντανακλαστικά. 

Γράφει, η Βίκυ Πυρογιάννη.

Το καλοκαίρι τελείωσε… Επιστρέψαμε από τις διακοπές και πρέπει να επιστρέψουμε και… στη δουλειά! 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να βρούμε το κουράγιο να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, παρά την …επιθυμία να βρεθούμε ξανά στις παραλίες και τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να είναι το δεξί μας χέρι στην προσπάθειά μας να συγκεντρωθούμε στην εργασία μας;

Πώς γίνεται αυτό;
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται η αδυναμία συγκέντρωσης σε μία πνευματική ή σωματική λειτουργία δεν οφείλεται μόνο στο «ταξιδεμένο» μυαλό, οφείλεται πολλές φορές και σε ανεπαρκή ενυδάτωση. Έστω και μία ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, υπνηλία, αίσθημα κόπωσης, δυσφορίας, ελλειπή συγκέντρωση και μειωμένα αντανακλαστικά. Πάρα πολλές είναι οι μελέτες, άλλωστε, που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αναδεικνύουν ότι τα χαμηλά ποσοστά ενυδάτωσης επηρεάζουν σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια.

Όταν νιώσουμε τη δίψα… «είναι ήδη αργά»
Λίγοι γνωρίζουν ότι όταν διψάμε σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ήδη υποστεί κάποιου βαθμού αφυδάτωση. Εκτός από την πνευματική κόπωση, την υπνηλία και τη δίψα, άλλοι τρόποι για να τσεκάρουμε πόσο καλά ενυδατωμένοι είμαστε είναι η ξηροστομία και το χρώμα των ούρων (όσο πιο σκούρα είναι τόσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε).

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ενυδάτωση τώρα! Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα κρύο ρόφημα που θα μας αναζωογονήσει δίνοντάς ανάλαφρη γεύση χωρίς να μας επιβαρύνει με θερμίδες . Φυσικά και το νερό μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά αν θέλουμε μεγαλύτερη ποικιλία και απόλαυση μπορούμε να επιλέξουμε και άλλα ροφήματα, καθώς όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα ενυδατώνουν.

Μια καλή και γευστική επιλογή είναι και το τσάι! Συνδυάζει γεύση και αντιοξειδωτικά, δίνοντας δροσιά και ευεξία! Το τσάι, αν και το έχουμε συνηθίσει ως ζεστό ρόφημα για το χειμώνα, είναι μια πολύ καλή επιλογή και ως κρύο, είτε προετοιμάζοντάς το οι ίδιοι, είτε επιλέγοντας ένα έτοιμο κρύο τσάι του εμπορίου. Όσον αφορά, δε, στα κρύα ροφήματα, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κρύα τσάι με λιγότερη ζάχαρη και στέβια ή και σε light ροφήματα που δεν έχουν θερμίδες.

Πιείτε λοιπόν και στη δουλειά για να δουλέψετε καλύτερα! Αρκεί αυτό που θα πιείτε να μην έχει αλκοόλ!

Πηγή:nutrimed

 
z