Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Μικρή πόλη στο… μάτι, αλλά καλλιτεχνικά μεγάλη η ΚαλαμάταΑντιδράσεις από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία αναφέρεται στο μεγάλο κόστος των εκδηλώσεων


Κάτι παραπάνω από μισογεμάτο βλέπει το… ποτήρι της διεξαγωγής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές του Δήμου.

Σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα προβάλει σε παγκόσμιο επίπεδο την πόλη, ενώ τόνισε ότι τα οφέλη είναι μεγάλα, όχι μόνο σε καλλιτεχνικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, μιλώντας για περίπου 8.000 διανυκτερεύσεις (1.500 χορωδοί, συνοδοί και άλλοι επισκέπτες) σε μια περίοδο χωρίς τουριστική κίνηση, καθώς και για υποστήριξη σειράς άλλων επαγγελμάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για εκδήλωση που αγκαλιάζει μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα της κοινωνίας μας.

Επίσης, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους συντελεστές και όσους έχουν βοηθήσει για την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης και ειδικότερα αναφέρθηκε στον Θανάση Ψαρούλη, ο οποίος έφερε σε επαφή την Interkultur με το Δήμο, στον Στάθη Γυφτάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, που μόχθησε για τη διοργάνωση, στον Κώστα Κοντοθανάση, ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, που επίσης μόχθησε για τα οργανωτικά ζητήματα, καθώς και στον Θανάση Ηλιόπουλο, πρόεδρο της «Φάρις».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Δήμο και τη «Φάρις», δεδομένου ότι είναι η πιο μεγάλη που έχει γίνει ποτέ στην Καλαμάτα, καθώς οι συμμετέχοντες χορωδοί ανέρχονται σε 1.500, από 14 διαφορετικές χώρες.

Ο Στάθης Γυφτάκης, τέλος, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, τονίζοντας ότι οι χορωδίες που θα έρθουν είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Πρόσθεσε δε ότι το Φεστιβάλ θα δώσει ώθηση και στις καλαματιανές χορωδίες για να ανεβάσουν το επίπεδό τους, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα έχει ιστορία στη χορωδιακή μουσική.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τον κύριο διοργανωτή του φεστιβάλ, τη γερμανική πολιτιστική εταιρεία Interkultur, όσο και για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.

Προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», υπαινίχθηκε ότι η Interkultur πριν προτείνει στην Καλαμάτα τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ υπέβαλε ανάλογη πρόταση σε άλλες πόλεις της χώρας, από τις οποίες όμως «έφαγε πόρτα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εντυπώσεις για το κατά πόσο συμφέρει την Καλαμάτα η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή έσπευσε να υπογράψει το συμβόλαιο, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, με την Interkultur, χωρίς να μελετήσει τις συνέπειες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης να πλησιάσει τα 180.000 ευρώ, ενώ τότε ο δήμαρχος είχε διαβεβαιώσει ότι το κόστος θα πλησίαζε τα 50.000 ευρώ.

Σημείωσε, δε, ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ αποτελεί πολυτέλεια, λόγω του κόστους του, σε αυτή την οικονομική συγκυρία, κάτι που συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», Χρήστος Κορομηλάς. Πηγή tharrosnews.gr

 
z