Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Ρευματοκλοπή:Στο κυνήγι του πειραγμένου μετρητή

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές βρίσκουν τρόπους ώστε να κλέβουν παρανόμως ρεύμα απο τη ΔΕΗ.


Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, απο τις χαμένες κιλοβατώρες θα μπορούσε να συγκεντρωθεί η μισθοδοσία του προσωπικού όλης της χώρας, δηλαδή 720,000 ευρώ το μήνα.

Τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ έχουν βγει στο κυνήγι του πειραγμένου μετρητή, αφού χιλιάδες καταναλωτές βρίσκουν καθημερινά τρόπους για να γλιτώσουν κιλοβατώρες και χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό οτι από το 2012 εως το 2013 τα περιστατικά ρευματοκλοπής σχεδόν διπλασιάστηκαν και από 4,300 εκτοξεύθηκαν στα 8,400!

Η ρευματοκλοπή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και άκρως επικίνδυνη. Όλοι οι μετρητές συνεχίζουν να έχουν τάση, ακόμη και αν το ρεύμα είναι κομμένο που σημαίνει οτι οποιαδήποτε παρέμβαση απο κάποιον ερασιτέχνη μπορεί να οδηγήσει στην ηλεκτροπληξία.

Το 16% κλέβει ρεύμα απο το εναέριο δίκτυο, δηλαδή απο τα σύρματα στους πυλώνες. Το 22% απο τα καλώδια της παροχής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, το 62%, "πειράζει" τους μετρητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήθως αναλαμβάνουν δράση..πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι λειτουργούν ομαδικά, έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο και ξέρουν τους τρόπους για να μειώσουν σταδιακά κάθε μήνα τις κιλοβατώρες, έτσι ώστε να μην κινήσουν υποψίες στους υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση ρευματοκλοπής ο μετρητής αντικαθίσταται απο τους υπαλλήλους αμέσως, ενώ ακολουθούν ποινικές κυρώσεις προς τους επιτήδειους καταναλωτές.

Από τρυπημένα κουτιά, έως σπρέι και ειδικά μηχανήματα βρίσκει η ΔΕΗΧίλιους δύο τρόπους, μηχανεύονται ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν τους μετρητές της ΔΕΗ να γράφουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, καθώς κάθε χρόνο χάνει όλο και περισσότερα εκατομμύρια από τη ρευματοκλοπή.
Τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς, τα συνεργεία της ΔΕΗ, ξεπερνούν κάθε φαντασία, ενώ ακόμα και μέσω ίντερνετ έχουν κάνει την εμφάνισή τους μηχανισμοί που «τρελαίνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ.
Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής.
Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρχει καταγγελία, ώστε να γίνει ο έλεγχος από το αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, που παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή.


Ακόμα και με σπρέι!Σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες στην περιοχή μας που κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Φυσικά, δεν καταφεύγουν στην «τσιγγάνικη» μέθοδο να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολώνες, αλλά «πειράζουν» τα ρολόγια της ΔΕΗ.

Οι τεχνικοί βρίσκουν κομμένες τις σφραγίδες των μετρητών και στη συνέχεια έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια και κάνουν επεμβάσεις. Συχνό, είναι και το φαινόμενο της τοποθέτησης μαγνητών, ώστε να γυρίζει λιγότερο ή καθόλου ο δίσκος του μετρητή.

«Πολύ συχνά συναντάμε, τα ρολόγια να είναι τρυπημένα. Δηλαδή, τα τρυπούν στο πλάι με ένα μεταλλικό αντικείμενο και με ξύλο σφηνώνουν το δίσκο, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην γράφει ο μετρητής. Αυτά τα εντοπίζουμε όταν πηγαίνουμε για μετρήσεις. Έχουμε πάει σε πολυκατοικίες για έλεγχο και έχουμε βρει 10 πειραγμένα ρολόγια. Άλλοι βγάζουν τα λαμάκια του μετρητή για να μην γράφει. Κάποιοι άλλοι με ένα ειδικό σπρέι ψεκάζουν τις επαφές αυτές για να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.


Και σε επιχειρήσειςΑκόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο σε επιχειρήσεις και μάλιστα όπως μας λένε άνθρωποι της ΔΕΗ σε μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα.

«Στην περιοχή μας, έρχονται διάφοροι επιτήδειοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παίρνουν και υψηλή αμοιβή και με διάφορα μηχανήματα χαμηλώνουν το κόστος ενέργειας μιας επιχείρησης. Τοποθετούν το μηχάνημα στο μετρητή που «γράφει» μικρότερη κατανάλωση. Και αυτό είναι παράνομο. Ιδιαίτερα δε, επεμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς μετρητές», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ που συνομιλήσαμε.

Φυσικά γι’ αυτές τις ενέργειες υπάρχουν επιπτώσεις από τη ΔΕΗ, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το διακινδυνεύουν. Στους παρανομούντες επιβάλλονται πρόστιμα. Το πρώτο είναι ένα ποσό που βγαίνει αφού υπολογισθεί η αξία ρεύματος που είχαν σε καταναλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και το δεύτερο πρόστιμο.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι;Ο ΔΕΔΔΗΕ «χτυπάει» σε περιοχές όπου τα στατιστικά δείχνουν αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας. Επίσης, κάνει ελέγχους σε περιπτώσεις όπου πηγαίνει στο ρολόι του ακινήτου για να διακόψει την παροχή λόγω χρεών. Έλεγχοι γίνονται και σε τακτική βάση.

Η διαδικασίαΟι ελεγκτές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντολές, σε περίπτωση που εντοπίσουν παράβαση, να βγάλουν φωτογραφίες. Αφαιρούν το ρολόι και το μεταφέρουν σφραγισμένο στην υπηρεσία. Στον καταναλωτή μπαίνει καινούργιο ρολόι καθώς ο εντοπισμός της παράβασης από ένα συνεργείο δεν ισοδυναμεί και με καταδίκη. Μάλιστα, ο καταναλωτής μπορεί με δικό του εμπειρογνώμονα να ελέγξει το ρολόι στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Σε περίπτωση οριστικής καταδίκης:1.    Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο
2.    Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις
3.    Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές.
Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Πηγή:tharrosnews.gr(της Βίκυς Βετουλάκη),eglimatikotita.gr,star.gr

 
z