Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Συνεχίζονται οι ενέργειες επέκτασης του ελαιολάδου “ΠΟΠ Καλαμάτας” στο Νομό


Συνεχίζεται η συλλογή δειγμάτων ελαιολάδου, που αναλύονται εργαστηριακά για να συμπεριληφθούν στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. 


Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο αρχικός φάκελος – που κατατέθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας και περιλάμβανε 96 δείγματα εργαστηριακών δοκιμών – δεν αρκούσε για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα νέα στοιχεία θα είναι «ενισχυτικά» των μέχρι σήμερα εργαστηριακών αναλύσεων που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό φάκελο. 

Ένας μεγάλος αριθμός αναλύσεων (περίπου 231 δείγματα) προέρχεται από τον Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων, την Ομάδα Παραγωγών Νηλέας και το ΤΕΙ Καλαμάτας. Επίσης, πολλά στοιχεία και συγκρίσεις μεταξύ των δύο περιοχών (παλαιάς και νέας ζώνης) που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει τα ίδια ποιοτικά στοιχεία, στηρίχθηκαν στο διδακτορικό του δήμαρχου Μεσσήνης Ευστάθιου Αναστασόπουλου. 

Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ενστάσεων και προκειμένου να ολοκληρώσει την εισήγησή της (θετική ή αρνητική), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε κάποιες πρόσθετες διευκρινίσεις, οι οποίες και απεστάλησαν στις 25/10/2013.

 Η Επιτροπή, αν και αποδέχτηκε αυτές τις διευκρινίσεις, απέστειλε νέο αίτημα, στις 20/12/2013, ζητώντας να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικά και ότι η γεωγραφική κατανομή τους είναι η ενδεδειγμένη


Πηγή:tharrosnews.gr

 
z