Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Τοπικά Προϊόντα
Πατρίδα  της ελιάς η Καλαμάτα με  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και μεστές μαύρες  ελιές.


Το ήπιο κλήμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια, η ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας μελισσοκομικών φυτών, τόσο αυτοφυών όσο και καλλιεργούμενων που απαντώνται στη Μεσσηνία, αποτελούν εχέγγυα για την παραγωγή άριστης ποιότητας μελισσοκομικών προϊόντων και κυρίως μελιού με πλούσιο άρωμα και ευχάριστη γεύση.

Τα βότανα, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα και το φασκόμηλο Ταϋγέτου μαζεύονται μια φορά τον χρόνο στα βουνά του Ταϋγέτου σε ύψος τουλάχιστον 2000 μέτρων.

Τα μεταξωτά μαντήλια (πλουσιότατη τα παλιότερα κυρίως χρόνια ήταν η παραγωγή και εξαγωγή μεταξιού).  Η «μεσίνα», το περίφημο μεταξωτό ύφασμα της Καλαμάτας χρησιμοποιείται στα εργαστήρια των νησιών του Αιγαίου και των χωρών της Ανατολής, για να κατασκευάσουν τα περίφημα μεταξωτά καλαματιανά μαντήλια.  Σήμερα μπορείτε να τα βρείτε σε τουριστικά καταστήματα , ιδιαίτερη όμως χάρη έχουν τα μαντήλια που θα βρείτε στο Μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα.


Τα ξερά σύκα είναι μια από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις, που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Εύγεστο, θρεπτικό και υγιεινό, το ξερό σύκο είναι ένας καρπός φυσικά αποξηραμένος στον ήλιο, χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Είναι μια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, περιζήτητη και αναντικατάστατη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες.

Με μακρά παράδοση και στην ποτοποιία, η Μεσσηνία φημίζεται για τα εξαιρετικά της αποστάγματα όπως το ούζο και η ρακή που συνηθίζεται με συνοδεία παστελιού. Εξαιρετικά είναι και τα μεσσηνιακά λικέρ, αποστάγματα με άρωμα από άνθη λεμονιάς, νεραντζιάς και τριαντάφυλλου, μοσχοκάρυδου, κανέλλας και βανίλιας.

Η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού είναι γνωστή στην περιοχή από την αρχαιότητα. Σήμερα, αυτή η μακραίωνη παράδοση, σε συνδυασμό με το μεράκι των μεσσήνιων αμπελοκαλλιεργητών, τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και την τεχνολογία, έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται στην περιοχή εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Φημισμένο παραδοσιακό γλύκισμα της Μεσσηνίας, το παστέλι με τις εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, χάρη στο σουσάμι και το μέλι που περιέχει, ήταν ήδη γνωστό την εποχή του Ηροδότου και μάλιστα αναφέρεται σαν ένα γλύκισμα τονωτικό. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η σεσαμίνη, έχει θαυματουργές ιδιότητες που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, αλλά και την εξάντληση, την αϋπνία και… τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Μελάτο σκέτο, μελάτο αμυγδάλου ή παραδοσιακό, το παστέλι είναι το πιο μεσσηνιακό γλύκισμα και φημίζεται για τα αγνά και υγιεινά υλικά, αλλά και τη νοστιμιά του.

Πηγή:kalamatain.gr,kalamatacvb.gr

 
z