Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Μεσσηνία - Πλήρης Τουριστικός Οδηγός
Η Μεσσηνία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Γεωγραφικά είναι η περιοχή η οποία ορίζεται στα βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Όρη, στα ανατολικά από το όρος Ταΰγετος, στα νότια από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και στα δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Ηλείας, στα βορειοανατολικά με το νομό Αρκαδίας και στα ανατολικά με το νομό Λακωνίας.

Μορφολογία

Παραλίες
Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο Φιλοξένια, διακόπτεται από το λιμάνι ,  με τα γραφικά παλιά κτιριακά συγκροτήματα του τελωνείου, των κυλινδρόμυλων «Ευαγγελίστρια» και του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και από τη μαρίνα, με τις απαραίτητες και εκσυγχρονισμένες χερσαίες εγκαταστάσεις και κατάλληλες θέσεις ελλιμενισμού και συνεχίζοντας στη δυτική πλευρά της πόλης, παίρνοντας  την ονομασία δυτική παραλία.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον τουριστικό οδηγό μας για τις παραλίες του νομού μας.

Η παραλιακή ζώνη επί της λεωφόρου Ναυαρίνου, με τους φοίνικες και τις πολύχρωμες ομπρέλες, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα, οδικώς, με τα πόδια ή το ποδήλατο, κάτω από τον επιβλητικό Ταΰγετο και με θέα το γαλάζιο της θάλασσας. Ενώ τα προσεγμένα ξενοδοχεία συνυπάρχουν, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, με ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίνοντας ζωή και προσφέροντας απολαύσεις στους περαστικούς.


Βουνά
Το ψηλότερο βουνό είναι ο Ταΰγετος (2404 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας), τον οποίο η Μεσσηνία μοιράζεται με τη Λακωνία και του οποίου η αλυσίδα συνεχίζεται με άλλες ψηλές κορυφές προς βορειοδυτικά. Στα βορειοανατολικά σύνορα με την Αρκαδία και σε μικρή απόσταση από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας βρίσκεται το Λύκαιο (1420 μ.). Στα βόρεια σύνορα με την Ηλεία βρίσκεται το Τετράζιο. Στα δυτικά και προς το Ιόνιο Πέλαγος εκτείνονται από βορρά προς νότο τα όρη της Κυπαρισσίας (όρος Αιγάλεω, 1224 μ), στην προέκταση των οποίων βρίσκεται, στη δυτική μεσσηνιακή χερσόνησο, το όρος Λυκόδημος (960 μ.). Στο κέντρο του νομού και από βορρά προς νότο εκτείνεται η ευφορότατη πεδιάδα της Μεσσηνίας.

Ποτάμια
Μεγαλύτερο ποτάμι είναι ο Πάμισος, ο οποίος διασχίζει την πεδιάδα της Καλαμάτας και χύνεται στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Στα σύνορα με την Ηλεία βρίσκεται ο ποταμός Νέδα. Μικρότερα ποτάμια είναι ο Βελίκας και ο Νέδωνας, που διασχίζει την πόλη της Καλαμάτας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον τουριστικό οδηγό μας για τα φυσικά τοπία του νομού μας.

Οικονομία
Η Καλαμάτα είναι το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νομού, καθώς και σημαντικό λιμάνι. Ο αγροτικός τομέας παραμένει σημαντικός με κύρια προϊόντα τα σύκα, την σταφίδα, τασταφύλια και το κρασί, τα πορτοκάλια, τις ελιές και το ελαιόλαδο.Ιστορία

Αρχαία Μεσσηνία
Η Μεσσηνία ήταν κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, κυρίως λόγω των εύφορων πεδιάδων της. Υπάρχει συνέχεια ευρημάτων από τη Νεολιθική Εποχή.

Κοντά στη Χώρα βρίσκεται τα απομεινάρια του μυκηναϊκού Ανακτόρου του Νέστορα, του μυθικού βασιλιά που αναφέρεται στα Ομηρικά Έπη. Η κάθοδος των Δωριέων τον 12ο αιώνα π.Χ.έθεσε τέλος στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.
Από τον 8ο ως τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Σπαρτιάτες υποδούλωσαν τη Μεσσηνία με τους Μεσσηνιακούς Πολέμους. Οι Θηβαίοι την απελευθέρωσαν το 369 π.Χ., αλλά τελικά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 183 π.Χ..

Πατήστε εδώ για να δείτε τον τουριστικό οδηγό μας για τα μνημεία και αξιοθέατα του νομού μας.

Μεσαιωνική και νεότερη περίοδος
Ακολούθησε η Βυζαντινή Εποχή και τον 13ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Φράγκους, για να περάσει το 1498 ολοκληρωτικά στα χέρια των Τούρκων.

Ο Γρηγόριος Παπαφλέσσας κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων στις 23 Μαρτίου 1821 στο ναό των Αγίων Αποστόλων και μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) οδήγησε στην απελευθέρωση της Πελοποννήσου και στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.


 
z