Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Αύριο στο “Αγρόκτημα Φοίφα” η 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας
Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» προσκαλούν τους πολίτες αύριο, 10.00 π.μ-14.00 μ.μ, στο «Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα», για την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας.
Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στη Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το «Αγρόκτημα Φυσικής Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα». Οι προηγούμενες γιορτές πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι και στο Μαυρομάτι Ιθώμης.
Επίσης, συμμετείχε ενεργά στην παμπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013, καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργάζονται για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.
Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση αναφέρεται: «Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες, από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές. Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται.
Τέλος, θα γίνουν ομιλίες από τους: Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο, βιοτεχνολόγο, με θέμα “Οι εξελίξεις στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε”, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης “Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων”, Χριστίνα Καραλέκα “Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας”, ενώ θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το *project RE:THINK “Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία”.
Επιπλέον, στηρίζουμε και επικοινωνούμε με το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014».
Πηγή tharrosnews.gr

 
z